Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 24 października 2016
Makaron z tuńczykiem

Na Światowy Dzień Makaronu :) Słuchajcie, ale się objadłam! ;)

 

Dla 4 osób:

300 g mrożonego groszku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 mała cebula

200 g pomidorków koktajlowych

400 g makaronu

250 g tuńczyka w oleju

olej

30 g startego parmezanu

1 cytryna

Groszek wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować krótko (3-5 minut). Czosnek przepuścic przez praskę, obraną cebulę posiekać. Pomidorki umyć i pokroić na połowki. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobnić widelcem. W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 lyzki oleju. Wlozyć cebule i czosnek, przesmażyć na złoto, dodać tunczyka. Dodać obgotowany groszek i połówki pomidorow, wymieszac i smażyc przez chwilę. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rozłożyc na talerze i posypać parmezanem. Kto lubi może dodać bazyliowe pesto.

Przepis z : "101 przepisów Świata Kobiety" tom 56

 

21:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
Pierś z kurczaka nadziewana serem na szpinakowym ryżu

Gorąco polecam! :)

Dla 4 osób:

200 g ryżu

4 pojedyńcze piersi kurczaka (gdy mamy podwójne każda dzielimy na pół, a więc inaczej 2 podwójne)

100 g sera gouda

8 plasterków surowej szynki np. parmeńskiej

200 g zielonej fasoli strączkowej (może być mrożona)

225 g szpinaku (również może być mrożony)

suszony tymianek

sól, pieprz

200 ml rosołu drobiowego

2 łyżki masła

Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki pieprzu. Filety umyć, osuszyć, naciąć w środku kieszonkę i włożyć do niej ser. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Filety posypać pieprzem, owinąc dwoma plasterkami szynki (nie solimy, gdyż szynka jest już mocno słona), przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać rosołem, piec przez 25-30 minut. W tym czasie ugotowac ryż w osolonej wodzie i odcedzić. Fasolę oczyścić i ugotowac w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczony szpinak, przykryć pokrywka, posolić i popieprzyć, chwilę dusić razem, dodac fasolę, wymieszać. Wyłozyć na talerze i połozyć na wierzchu filet z kurczaka, polać sosem powstałym w czasie pieczenia.

Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 10/12

Tagi: kurczak
21:20, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 października 2016
Leberknödel

Mam pewne klopoty z przetlumaczeniem nazwy tego dania. W zasadzie to dodatek do dań. Pulpety z... watrobki podawane, tutaj w Bawarii, w rosole.

Dla 4 osób:

200 g wątróbki cielęcej

1 duża cebula

 1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

2 kromki chleba tostowego

60 ml mleka

40 g słoniny

2 jajka

80 g tartej bułki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sol, pieprz

szczypta majeranku

nieco otartej skorki z cytryny

Watróbkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę oczyścić i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę. Tosty pokroić, zalać mlekiem. Watróbkę, cebule i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Chleb odcisnąć i dołozyc do zmielonej masy. Dodac jajka, tartą bułkę i pietruszkę. Dodac przecisniety przez praskę czosnek, wrobic gładką masę, doprawić do smaku pieprzem sola, majerankiem i skórka cytrynową. Odstawić do lodówki na 30 minut. Nastepnie wigotnymi dłońmi formowac pulpety, gotować w oslonej wodzie na niewielkim ogniu przez 15 minut. Podawać w rosole. 

Przepis  z ksiązki: "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert" wyd. Weltbild 2008.

Tagi: zupa
20:56, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 16 października 2016
Paluchy drożdżowe z musli (Müsli Stangen)

Müsli Stangen- to oryginalna nazwa tego wypieku. Przepis znaleziony na pudełku z musli "Kölln Müsli Früchte ohne Zucker". Naprawde pyszne. Super lecker. :)

Na 10 sztuk:

150 mleka

100 g masła

325 mąki pszennej tortowej

1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

235 g musli z owocami bez cukru (wzięłam pełnoziarniste)

1 lyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 jajko

poza tym

1 żółtko

1 łyżka mleka

50 g musli z owocami bez cukru

Mleko ogrzac i rozpuścic w nim masło, ostudzić do letniej temperatury. Mąkę wymeiszą cz drożdżami. Diodac sół, jajko, cukier, musli, wymieszać, na koniec dodac mlekjo z masłem i zagnieść ciasto. Odstawić pod przyjryciem do wyrośnięcia na 50 minut. Ciasto zagnieść ponownie na omączonym blacie, uformowac 10 paluchów. Smarować żółtkiem rozmieszanym z 1 lyżką mleka. Obtaczać w musli, ktore lekko docisnąć. Przykryć i odstwić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec w nagraznym piekarniku w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 170st C) ok. 25 minut.

To mój tegoroczny wpis do Word Bread Day 2016.

Dis ist mein Beitrag um Worldbreadday 2016.

World Bread Day 2016 (October 16)

10:05, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 15 października 2016
Ryba w boczku na posłaniu ze szpinaku

Ryba plus szpinak pasuja idealnie :)

Dla 4 osób:

1 kg filetów rybnych

cytryna

olej

200 g wędzonego boczku

100 g zółtego sera

2 łyzki siekanych ziół (natka pietruszki, oregano)

500 g szpinaku

mąka

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Rybe ołukac i osuszyć. Każdy kawałek ryby skropic sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Owinąć nim filety rybne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser zółty zetrzeć na tarce, posypac ryby. Następnie posypac posiekanymi ziołami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C. Szpinak przebrac, ociac ogonki (można też wziąc mrożony), umyć. Na petelni rozgrać 2-3 łyzki oleju. Wrzucic posiekany czosnek, wsypać 1-2 łyzki mąki. Przesmażyc na rumiano i dodac szpinak.Dusić przez kilka minut. Doprtawić do smaku solą i pieprzem. Ułozyć na talerzac a na wierzchu położyć rybę.

Przepis z: "101 przepisów Świata kobiety" Tom 48

Tagi: ryba
21:17, karto_flana
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 10 października 2016
Prosta tarta z jabłkami

Jesienne jabłuszka są pyszne :)

Na forme do tart o średnicy 26 cm:

100 g mąki

85 g masła

4 jabłka

szczypta soli

2 łyzki cukru

4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek

Makę, 60 g masła, sól, 1łyżkę wodyumieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyc do lodówki na 30 minut. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartke pokroic na plasterki. Foremke natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwalkować i wyłozyc nim foremkę. Ułożyć plasterki jabłek. Następnie położyc pozostałe masło w cienkich wiórkach. Posypać pozostałym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175st C (z termoobiegiem- 150 st C) ok. 60 minut. Wystudzić. Galaretkę zagotowac z jedna łyżką wody i posmarowac tartę.

Przepis z: "Tina spezial Backen" nr 01/2015

Tagi: ciasto placek
20:38, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 października 2016
Steki wołowe a 'la Esterhazy

Rodzina szlachecka Esterhazy zasłynęła na terenie całej monarchii austro-węgierskiej jako wybitni smakosze. To danie jest obecnie popularne również w Austrii.

Dla 4 osób:

4 steki wołowe z tluszczem na brzegu po ok. 180g

sól, pieprz

1-2 łyżki mąki

6 szalotek

2/3 łyzki masła

ok. 300-400ml bulionu wołowego

1 marchewka

pół korzenia pietruszki

mały kawałek korzenia selera

50 g pokrojonego w kostkę boczku

4 łyżki kwaśnej smietany

1 łyżka posiekanych kaparów

skórka otarta z cytryny

posiekana natka pietruszki

Piekarnik nagrzać do temperatury 180st C (z termoobiegiem- 160st C). Steki ponacinac na brzegach od strony tłuszczu i nieco rozbić, posolić i popierzyć. Z jednej strony obtoczyć w mące. Szalotki oczyścić i posiekać  w półplasterki. Na patelni rozgrząc 1/2 łyżki masła. Obsmażyć mięso najpierw po stronie z maką przez 2 minuty, następnie 2 minuty po drugiej stronie. Wyjąć z patelni i przełozyc do innej z pokrywką. Szalotki podsmazyć na pozostałym maśle, dodac połowe bulionu i zagotować. Przelac do steków, przykryć pokrywka i wstawić do piekarnika na ok. godzinę, od czasu do czasu obracac i ewentualnie dodac bulionu.

W tym czasie oczyścić warzywa, posiekac w słomkę, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodac nieco bulionu i udusić, aby był jeszcze lekko twardawe.

Mięso wyjąc z sosu. Mąkę (1 łyżka) wymiesząć ze smietana i zagęścić sos, dodać kapary, doprawić do smaku pierzem i sola oraz odrobiną skórki cytrynowej. Mieso ponownie włożyc do sosu, na wierzchu ułożyć warzywa i posypac natka pietruszki.

Przepis dodaję akcji:

Przepis z: "Meine Familie und Ich books" - "Alpenküche für zu Hause" 9/2015

(przeprasazam za zdjecie nieciekawe, tym razem nie udalo sie zrobic lepszego)

Tagi: wolowina
20:32, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2