Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
piątek, 28 września 2018
Obazda z sera koziego

Jak co roku w czasie Oktoberfest prezentuję wam bawarskie danie. Oktoberfest zaczął się zeszłej soboty i potrwa jeszcze przez kolejny tydzień. U mnie tym razem obazda- pasta do pieczywa spożywana tradycyjnie z preclami i popijana piwem.

IMG_1729Dla 4 osób:

300 g koziego camambertu

3 cebule dymki

50 g miękkiego masła

100 g kwaśnej śmietany

1 1/2 łyżki mielonej papryki

sól

Cebule umyć i posiekać, część zielonego szczypioru odłożyć do dekoracji. Ser pokroić w kostkę, następnie rozgnieść widelcem, podobnie masło. Wymieszać ser i masło ze śmietaną i polową papryki. Dodać cebulę i wymieszać. Przybrać szczypiorem i pozostałą papryką.

Zapraszam was także po inne przepisy na obazdę tutaj : http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Bawarska-pasta-serowa-Obazda.html

Przepis z: Meine Familie und ich books- Alpenküche für zu Hause".

Pozdrowienia z Bawarii :)

 

13:10, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 września 2018
Placek ucierany ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni :)

IMG_1564

Na formę o średnicy 24 cm:

175 g margaryny

skórka otarta z 1 cytryny

175 g cukru

2 jajka

200 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

100 g mielonych migdałów

1 łyżka rumu 

500 g śliwek

Śliwki umyć i wypestkować. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku oraz rum ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z migdałami, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy wraz z mlekiem i wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej foremki, wyłożyć śliwki i przykryć drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 200 st. C ok 60-70 minut.

Przepis z: "Moja kuchnia. Wydanie specjalne- Ciasta owocowe" nr 23/92

Tagi: ciasto placek
10:40, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 września 2018
Dynia marynowana

Czy lubicie marynowaną dynię? Ja wprost uwielbiam ten słodko-kwaśny smak!

IMG_1557

2-2,5 kg dyni

06 kg cukru

1 szkl. octu 10%

1 l wody (wzięłam więcej)

kilka goździków.

Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić. Składniki zalewy wymieszać i zalać dynię. Odstawić na 24 godziny. Następnie przecedzić, wyjąć goździki i zagotować. Dynię przełożyć do słoików i zalać zalewą.

Przepis z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie z jakiego bloga.

12:48, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 września 2018
Kapusta duszona z kminkiem

28511846_2192129304131329_982645709_n

Kapusta:

  • 1 Główka białej kapusty (mała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana)
  • 1 jabłko (duże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry)
  • 2 marchewki( pokrojone w plastry)
  • 1-2 łyżki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Do zasmażki:

  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym)

Kapustę i marchew zalać niewielką ilością wody i dusić 20 minut, dodać pokrojone jabłko i przykryć. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, zasypać mąką i przesmażyć aż się zrumieni. Zalać zimną wodą i wymieszać, następnie dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem.

Przepis ze zmianami z: https://www.dorotakaminska.pl/kapusta-zasmazana-z-kminkiem/

Witajcie po przerwie, po urlopie. Urlop na blogu przeciągnął się, jak widać, nieco dłużej, ale obiecuję już tu bywać i wrzucać nowe przepisy.

11:42, karto_flana
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 sierpnia 2018
Keks ze śliwkami

300g śliwek

4 łyżki masła

1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

150 g cukru

160 g mąki

3 jajka

Umyte i wypestkowane śliwki usmażyć na 1 łyżce masła aż puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną.

Wymieszać z cynamonem, przełożyć na sitko, poczekać aż odleci sok, sok zachować. 

Pozostałe masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać, następnie stopione masło i wymieszać. Na koniec odcedzone śliwki i wymieszać lekko łyżka. Przełożyć do foremki keksowej, piec w temperaturze 180st C ok 45 minut. Podawać z sokiem ze śliwek.



20:50, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 sierpnia 2018
Zupa grzybowa kremowa

28535360_2192129294131330_1123760952_n

50 dag świeżych grzybów (mogą być mieszane)
                       
                           
kostka bulionowa
                       
                           
4 łyżki kremówki
                       
                           
2 łyżki sklarowanego masła
                       
                           
duża cebula
                       
                           
po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
                       
                           
łyżka soku z cytryny
                       
                           
ewentualnie żółtko
                       
                           
2-3 łyżki maggi
                       
                           
pieprz
                       
sól

Grzyby oczyścić, wypłukać, osuszyć, pokroić i wraz z posiekaną cebulą udusić na maśle. W garnku zagotować litr wody, rozpuścić w niej kostkę bulionową, dodać grzyby z cebulą, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do zupy, wszystko zmiksować i zagotować, mieszając. Doprawić zupę sokiem z cytryny, pieprzem, maggi i solą, zdjąć z ognia i ewentualnie zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Podawać z drobnymi grzankami z bułki.
Przepis z: http://ugotuj.to/ugotuj/161629306/grzybowa+zupa+krem/p/

Tagi: grzyby zupa
11:53, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 lipca 2018
Austriackie naleśniki Palattschinken

IMG_1039

Nieco inne w smaku niż tradycyjne: lżejsze, muślinowe...

Dla 4 osób:

1 jajko

szczypta soli

100 g mąki

150 ml mleka

2 łyżki jogurtu naturalnego

4 łyżki gazowanej wody mineralnej

1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 5 minut, następnie smażyć naleśniki.

Przepis z: "Das neue Backmagazin" nr 5/2010

 

12:55, karto_flana
Link Dodaj komentarz »