Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 28 czerwca 2018
Cykoria zapiekana z pieczarkami

 

Dla 4 osób:

  • 2 duże cykorie
  • 40 dag pieczarek
  • 4 plastry szynki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 
  1. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i poddusić na maśle, dodać tymianek i pieczarki. Tak długo dusić, aż sos z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i tartą bułkę.
  2. Cykorie opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb. Wino wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, zagrzać, dodać cukier. Do gotującego się sosu włożyć połówki cykorii na 2 min.
  3. Cykorie osączyć, poukładać w żaroodpornej formie, napełnić farszem pieczarkowym, zawinąć w plastry szynki, zalać sosem winnym. Piec 10–15 minut w temp. 180°C.

Przepis na podstawie: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/cykoria-faszerowana-pieczarkami

10:19, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 czerwca 2018
Placek z brzoskwiniami i kruszonką

Ponownie zapraszam na coś słodkiego z owocami.

Na formę o średnicy 26 cm:

350 g masła

500 g mąki

250 g brązowego cukru

szczypta soli

1 jajko

szczypta cynamonu

50 g posiekanych orzechów

1 puszka brzoskwiń w zalewie (po odsączeniu 480g) lub świeże

Masło rozpuścić i nieco wystudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, wlać masło i zagnieść ciasto aż powstanie kruszonka. Podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać jajko i zagnieść, wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Do drugiej połowy dodać cynamon i posiekane orzechy. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić. Przełożyć na spód ciasta i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 180st C) ok. 30-35 min.

Przepis z: "Schnell und gut" nr 5/2017

Tagi: ciasto placek
14:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 czerwca 2018
Placek biszkoptowy z czereśniami

Czereśni u nas w bród :) Pyszny placek, który wszystkim smakował.

IMG_1063

IMG_1065

  • 4 jajka
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 mały budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • czereśnie
  1. Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i olej, wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Masę przelać do wysmarowanej formy (keksówka), na wierzch wrzucić owoce. Piec do 40-45 min. w temp 160 st.

Przepis z: https://smaker.pl/przepis-biszkoptowe-ciasto-z-czeresniami,113255,izaa-a.html



Tagi: ciasto placek
13:01, karto_flana
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 czerwca 2018
Placek jogurtowy z truskawkami

Witajcie po urlopowej przerwie, zapraszam na pyszny placek z sezonowymi owocami.

IMG_1028

  • jajka 3
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy
  • mąka 2,5 szklanki
  • olej 1/5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny 330g
  • truskawki 500 g
  • cukier puder 
  1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrajamy na pół.

  2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przepis z serwisu Smaker.pl.

https://smaker.pl/przepis-ciasto-jogurtowe-z-truskawkami,107394,obz.html





wtorek, 15 maja 2018
Sałatka z zielonych szparagów i pomidorów

IMG_0951

Sezon na szparagi już trwa :)

Dla 4 osób:

1 kg zielonych szparagów

1 cebula

2 łyżki masła

4 łyżki białego octu balsamicznego

4 łyżki oleju słonecznikowego

250 g pomidorów koktajlowych

pietruszka

sól, pieprz, cukier

Szparagi obrać (zielone tylko u dołu), pokroić na cząstki i zagotować w osolonej i ocukrzonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i wystudzić.

Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano na maśle. Dodać ocet i olej, wyłączyć płomień, włożyć pokrojone szparagi i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pomidorki pokroić, wymieszać ze szparagami i posiekana pietruszką, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Przepis na podst. przepisu z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 5/2013

Tagi: salatka
19:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 maja 2018
Gicz wołowa w sosie pomidorowym

IMG_0066

Dziś bardzo pożywne danie.

Dla 4 osób:

1 gicz wołowa

1 puszka siekanych pomidorów

1/4 l czerwonego wina

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki

1 kostka rosołowa

listki laurowe

sól, pieprz

Gicz doprawić do smaku pieprzem i solą i podsmażyć z obu stron na oleju. Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i paprykę. Kostkę rosołową rozpuści w jednej szklance gorącej wody i wraz z winem dolać do sosu. Dusić aż płyn nieco odparuje, następnie dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułożyć na sosie gicz wołową. Wstawić do piekarnika w 180st C. Piec pod przykryciem ok. 2 godziny, po godzinie obracając gicz na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać listki laurowe.

Przepis na podst.: http://www.abenteuerkochen.com/2011/12/ossobuco-alla-milanese-nicht-mit-kalb.html

Tagi: wolowina
13:56, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 maja 2018
Placek marmurkowy z malinami

28511156_2192129134131346_1944604310_n

Już niedługo ruszy sezon na maliny :)

Na formę o średnicy 26 cm:

3 duże jajka

130 g cukru

20 g cukru waniliowego

150 g mąki kukurydzianej

80 g skrobi kukurydzianej

80 g mielonych migdałów

1 opakowanie proszku do pieczenia

100 ml śmietany

150 g masła

szczypta soli

ok 200 g malin

Masło rozpuścić. Maliny przetrzeć przez sito, wyrzucić pestki. Wymieszać mąkę kukurydzianą, skrobię, migdały i proszek do pieczenia. Jajka ubić c cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać wymieszaną mąkę, następnie śmietanę i masło. OK 300 g ciasta wymieszać z musem z malin. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę białego ciasta, a następnie całe różowe i pozostałe białe. Za pomocą widelca wymieszać ciasta. Piec w temperaturze 180 st. C. ok 50 minut.

Przepis z: https://de.paperblog.com/mandel-marmorkuchen-mit-himbeeren-1259035/

 

13:21, karto_flana
Link Komentarze (1) »