Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 27 lipca 2010
Fasola po rzymsku

Rodzaj gulaszu. A chec na to danie naszla mnie, bo rozkoszuje sie lektura tej ksiazki:

Fabula zwyczajna- dwoch mezczyzn zakochuje sie w jednej kobiecie. Jeden ma swietny wyglad, ale ten drugi ma to cos... jest doskonalym kucharzem! Wspolnymi silami probuja zdobyc serce dziewczyny. ;) Natomiast potrawy i smaki tej ksiazki- cudne!!! Rozpalony sloncem Rzym, najlepsze skladniki, pelna finezji kuchnia... Ksiazka jest po prostu przepyszna! Dodatkowa okraszona spora porcja humoru. Wysmienita!(Wiecej o ksiazce za czas jakis w blogu czytelniczym- zakladka po lewej)

Moja fasola po rzymsku z rzymska kuchnia ma zapewne wspolna tylko nazwe ;) Ale nam wczoraj smakowala i tak :))

Dla 4 osob

500 g wolowiny na glulasz (np. lopatka)

3 lyzki oleju do smazenia

sol, swiezo zmielony pieprz

250 g cebuli

125 ml rosolu

750 g zielonej fasoli w straczkach

2 miesiste pomidory

Mieso oplukac w biezacej zimnej wodzie, osuszyc, pokroic na kawalki. Rozgrzac dobrze olej, zrumienic na nim mieso, przyprawic sola i pieprzem. Cebule obrac, przeciac na polowe, pokroic w plasterki, dodac do miesa, krotko przysmazyc, podlac rosolem, dusic ok. 15 minut. Z fasoli usunac wlokna, oplukac, pokroic na kawalki, dolozyc do miesa, przyprawic sola i piperzem, dusic jeszcze ok. 45 minut (ewentualnie dodac nieco rosolu).

Pomidory spazyc, przelac zimna woda i zdjac skorke. Pokroic na cwiartki, a potem na czastki i dodac do potrawy na 10 minut przed koncem duszenia. (Ja wczoraj dodalam wlasnej roboty przecier pomidorowy)

 

13:42, karto_flana
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 26 lipca 2010
Kruche drozdzowe rogaliki z jablkiem i karmelizowanym brazowym cukrem

Moj wymysl :) Mocno maslane w smaku. Receptura ciasta znana, choc nieco przeze mnie zmodyfikowana. Nadzienie i "polewa"- moja kreacja. Upieklam pelny polmisek- sztuk 42 na zakonczenie spotkan w grupie dla dzieci, do ktorej oczeszczal moj synek raz w tygodniu. Od 7 wrzesnia zaczyna sie "dorosle" przedszkole...

Ciasto:

250 g smietany 30%

2 paczki drozdzy suszonych

1 kostka masla o wadze 250 g

1 jajko

4 szklanki maki

1 opakowanie cukru wnailiowego

Nadzienie:

3 jablka

50 g cukru

1 lyzeczka cynamonu

sok z polowy cytryny

Polewa:

1 jajko

1 lyzka mleka

50 g brazowego cukru

Make wymieszac z cukrem waniliowym i drozdzami. Dodac jajko i smietane. Wymieszac. Dodac posiekane nozem maslo. Zagniesc szybko ciasto i wstawic do lodowki na godzine.

Jablka obrac, pokroic w czastki, skropic sokiem z cytryny. Cukier wymieszac z cynamonem.

Ciasto podzielic na 4 czesci. Z kazdej uwalkowac okragly placek, placek podzielic nozem na czesci. Na kazdej czastce ukladac po jednym- dwa kawalku jablka obtoczonego w cynamonowym cukrze.

 

 Nastepnie zawijamy rogaliki i zaklejamy konce.

Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Smarujemy ta mieszanina rogaliki, posypac na wierzchu brazowym curem.

Piec w temperaturze 190 °C ok. 20 min. Cukier sie pieknie karamelizuje tworzac apetyczna skorupke :)

Acha- moich rogalikow juz nie ma :) Zniknely blyskawicznie :)

piątek, 23 lipca 2010
Pieczarki nadziewane jajecznica

Super proste, choc pracochlonne. Upaly zelzaly, wiec znowu chce mi sie stac w kuchni ;)

Dla 3 osob

300 g sporych pieczarek

3 jajka

1 cebula

4 lyzki tartej bulki

sol, pieprz, mielona papryka

olej do smazenia

Cebule pokroicw kostke. Podsmazyc na oleju. Pieczarki oczyscic, wykrecic z nich trzonki, trzonki posiekac o dodac do cebuli, poddusic razem , doprawic do smaku sola, pieprzem i papryka. Wbic dwa jajka i usmazyc jajecznice.

Pieczarki nadziewac jajecznica i panierowac w rozbeltanym jajku i tartej bulce.

Zapiekac w piekarniku ok 20 min.

środa, 21 lipca 2010
Zapiekane tosty w miseczce

Nasz ostatni hit i jedno z bardziej lubianych dan mojego synka! :)

Dla 3 osob

150 g pieczarek

200 g gotowanej szynki

1 spora cebula

200 g smietany kremowki

3 kromki chleba tostowego

3 jajka

1 lyzka masla

Cebule pokroic w kostke, tak tez szynke. Cebule podsmazyc z szynka na masle. Dodac pokrojone w paski grzyby, udusic do miekkosci. Nadzienie rozlozyc w miseczkach np. od musli, albo ogniotrwalych naczynkach do zapiekania.

Na kazdej salaterce polozyc kromke chleba tostowego. Zalac smietana podzielona na trzy czesci. Na kromce chleba ostroznie ulozyc jajko. Kto lubi moze zamiast jajka polozyc ser zolty.

Zapiekac w piekarniku, az jajko sie "zetnie".

poniedziałek, 19 lipca 2010
Pączki parowane

Tak wlasnie mowilo se na to danie u nas w domu. Prawdopodobnie dlatego, ze jest to to samo ciasto, co na zwykle pączki, jedynie zwykle smazy sie na oleju, a te gotuje na parze. Nazw tego dania slyszalam juz bez liku: pampuchy, parowance, kluski na parze, kluski parowe, pyzy, knedle drozdzowe, kluski drozdzowe. Kto zna wiecej? Mnie jednak odpowiada moja nazwa wlasnie ze wzgledu na autentyczne pokrewienstwo z paczkami. U nas w domu podawalo sie je na cieplo posypane cukrem- cukier sie topil i tworzyl apetyczna nieco skarmelizowana skorke. Mozna je jednak tez zjadac pikatnie z sosem miesnym. Albo z truskawakami, dzemem, jogurtem. Sosem winnym... Neutralny smak tych klusek laczy sie dobrze z kazdym dodatkiem. Ostrzegam, choc danie jest wyjatkowo proste i jak napisalam pasuje do wielu dodatkow, w kuchni trzeba spedzic duuuuzo czasu. Wczoraj jednak naszla mnie niebywala ochota, zeby skosztowac domowego smaku. Moj synek uwielbia bawic sie w robienie ciasta, wiec chetnie pomagal. Bylo potem dodatkowe sprzatanie kuchni, ale to nic. Usmiech na pyzatej twarzy jest o wiele wiecej wart ;)) A ja mialam naparawde ochote wsiasc w samochod i w 15 minut dojechac do rodzicow, usiasc na progu starego domu i majac za plecami te przyjazne mury, odfrunac myslami...

 Dla 4 osob (osiem duzych paczkow)

500 g maki

1 opakowanie drozdzy suszonych

1/4 l mleka

1 jajko

szczypta soli

1 lyzka oleju

Make, sol i drozdze wymieszac. Mleko ogrzac do letniej temperatury. Do maki wbic jako, dodac olej, wymieszac. Dodac letnie mleko- zagniesc luzne ciasto. pozostawic w cieple do wyrosniecia na ok 30 min. Nastepnie ciasto uformowac w rulon, pokroic nozem krazki, z krazkow uformowac paczki. Pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na kolejne 30 min.

Do duzego garnka wlac wode, na garnku rozlozyc sciereczke (Swietna jest pielucha tetrowa!) , sciereczke obwiazac tasiemka. Wode zagotowac. Na sciereczce ukladac paczki do gory dnem- czyli spod powinien byc na gorze. Przykryc garnek pokrywka. Parowac ok 10 min.

Gotowe paczki z cukrem:

Powrót
 
Dla moich rodziców
 
Gdy nawet noce są ciepłe,
a rzeka spi pod mostem,
kiedy komary tańczą sennie,
stopy przytulam do trawy bose,
pot ocieram ziemi chłodny.

Gdy kiężyc w najczystszej ciszy
po niebie wolno sie turla-
siedzę na progu- wróciłam,
a za plecami mam cienie
i noc mnie za rękę trzyma.

                                                   1995.07.08

Rozpisalam sie dzisiaj... Wczoraj byly urodziny mojego taty...

czwartek, 15 lipca 2010
Placek jagodowy z polewa smietanowa

Dzis znow zrobilam ten placek. Z niewielka modyfikacja- zostalo mi nieco twrogowego nadzienia od talarkow wiec wpakowalam go do ciasta i... wyszedl sernik! :) To rownie udany wariant, jak ponizszy orginal.

Na forme o srednicy 26 cm.

Ciasto:

300 g jagod (Swieze albo mrozone, albo z kompotu)

150 g masla

140 g twarogu

330 g maki

2 lyzeczki czubate proszku do pieczenia

50 g cukru

Polewa:

300 g kwasnej smietany

1 jajo

 60 g cukru pudru

1 paczka cukru waniliowego

1 czubata lyzeczka maki ziemniaczanej

Jagody przebrac, oplukac, ewentualnie odsaczyc z kompotu. Rozpuscic maslo. Wymieszac make, cukier, proszek do pieczenia, dodac twarog i maslo. Wyrobic ciasto. Ulozyc na blasze i rozgniesc palcami, forumulujac na brzegach ciasto. Wysypac jagody.

Wymieszac skladniki polewy. Zalac nia jagody.

Piec w temperaturze  180 °C, az polewa zrobi sie rumiana.

środa, 14 lipca 2010
Talarki z ciasta francuskiego z twarogiem

Smakuja po upieczeniu prawie jak odsmazane pierogi :) Ale nieco mniej roboty z nimi, zdecydowanie.

na ok. 12 sztuk

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 jajko

4 lyzki cukru

1 budyn waniliowy

400 g twarogu

Twarog rozcieramy z jajkiem, cukrem i budyniem na gladka mase. Kto lubi moze dodac do nadzienia rodzynki. Na rozwalkowane ciasto francuskie nakladamy  kupki masy. Kroimy w kwadraty. Kwadraty skladamy w koperte- cztery rogi do srodka. Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku ok. 30 minut. Koperty samoistnie sie otwieraja i wygladaja wtedy tak: