Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 23 września 2010
Pasztet drobiowy z pieczarkami

Najlepszy sposob na wykorzystanie miesa z pieczonego lub gotowanego kurczaka. Choc niestety pracochlonny. Ale smakuje!

1,5 kg miesa z kurczaka pieczonego lub gotowanego wraz ze skora

300 g pieczarek

1 bulka kajzerka

3 jajka

250 g gotowanej szynki

sol, pieprz

1 lyzeczka mielonego kminku

1 lyzeczka marynowanego zielonego pieprzu.

Pieczarki oczyscic i udusic do miekkosci na masle. Mieso zmielic w maszynce wraz z namoczona bulka i czescia pieczarek, kilka pozostawic w calosci. Szynke pokroic w kostke. Mase miesna wymieszac z calymi pieczarkami i pokrojona szynka, dodac jaja, przyprawy, zielony pieprz. Wymieszac. Nakladac do wysmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka formy. Piec w temperaturze 180 stopni °C ok 55 minut.

wtorek, 21 września 2010
Bawarska pasta serowa Obazda

Poniewaz Oktoberfest zaczal sie w sobote i trwa w najlepsze w Monachium na Teresienwiese przedstawiam wam bawarska paste serowa obazda! Zwykle kupuje ja gotowa. Teraz nawet jest promocja 2 w cenie jednej. Ale tym razem pokusilam sie zeby zrobic ja samej. Tym bardziej, ze Oktoberfest obchodzi w tym roku okragla rocznice 200- lecia swojego istnienia. A oto obazda i przyjaciele:

W miseczce obazda na tle charakterystycznej bawarskiej flagi w niebiesko- biale romby, obok precel, szklanka do piwa i biale pszeniczne piwo.

A oto juz sama serowa pasta w klasycznej wersji:

250 g sera typu camembert

75 g masla

150 g serka homogenizowanego lub fromage naturalnego

2 szalotki

peczek szczypiorku

sol, pieprz, slodka papryka w proszku

Ser camembert poroic w kostke, rozetrzec z serkiem frmage, maslem i pokrojonymi na drobna kosteczke szalotkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawic do smaku sola, pieprzem i papryka. Odstawic na godzine, by skladniki sie przegryzly.

A tu jeszcze kilka nowszych wariantow tej pasty.

Z bialym piwem pszenicznym

250 g sera camebert

2 lyzeczki kminku

100 g serka fromage naturalnego

4 lyzki bialego piwa pszenicznego

2 cebulki ze szczypiorem

100 g bialej rzodkwi

sol, pieprz

Kminek uprozyc na patelni, cebulki pokroic w krazki, rzodkiew zetrzec na drobnej tarce, camebert pokroic w kostke. Wszystkie skladniki rozetrzec ze soba na paste.

Z serem limburskim

100 g pomidorkow koktajlowych

100 g korniszonow

2 szalotki

200 g sera limburskiego (to tez ser plesniowy z czerwona skorka)

100 g serka fromage

75 g masla

3 lyzki siekanej pietruszki.

Pomidorki, korniszony i szalotki pokroic w kostke. Dodac pokrojony ser, maslo i pietruszke, rozetrzec, doprawic do smaku sola i pieprzem

Z owocami

50 g orzechow wloskich

1 czerwona cebula

1 gruszka

250 g sera camebert

100 g serka fromage

1 lyzka miodu

2 lyzki winiaku gruszkowego

Orzechy posiekac, uprazyc na patelni, ostudzic. Dodac pokrojone w kostke cebule i gruszke, wymieszac z pokrojonym camembertem, sola, serkiem fromage, miodem i winiakiem.

O´zapft is! ;) Prost!

 

sobota, 18 września 2010
Tarta z winogronami

Sezon na jesienne owoce trwa :) Winogrona z budyniowym kremem na kruchym ciescie smakuja doskonale! :)

Przepis pochodzi z niemieckiej "Tiny" Sonderheft- "Backen" 4/2008.

Na forme z podnoszonym dnem o szerokosci 26 cm

150 g masla

150 g+ 2 lyzki cukru

225 g maki

25 g mielonych orzechow laskowych

2 lyzki platkow migdalowych

800 ml mleka

2 paczki budyniu waniliowego (na 500 ml mleka kazda) bez cukru

750 g winogron (njalepiej bezpestkowych)

150 g smietany kremowki

1 opakowanie  bezbarwnej polewy do ciast owocowych (na 250 ml )

125 ml rozwego wina

Maslo posiekac na kawalki, dodac 75 g cukru, make i mielone orzechy, dodac 1-2 lyzki wody, zagniesc ciasto, odstawic do lodowki na pol godziny. Ciasto rozwalkowac, przelozyc ostroznie do wylozonej pergaminem formy. Nakluc widelcem w kilku miejscach. Wysypac platkami migdalowymi, wylozyc na wierzchu pergaminem. Obciazyc groszkiem do pieczenia (Ja wzielam zwykly zielony suchy groszek- nie z puszki ;)))) ). Piec w temperaturze 175 °C 15 minut, nastepnie wyjac pergamin i groszek i piec jeszcze dalsze 15 minut.

Wyjac z formy. 100 ml mleka, proszek budyniowy i 75 g cukru wymieszac ze soba. Pozostale mleko zagotowac, ugotowac budyn, wystudzic. 

Winogrona oczyscic, oderwac z galazek, smietane ubic, dodac do budyniu. Krem budyniowy rozsmarowac na spodzie ciasta. Posypac na to winogrona. Polewe do ciasta i 2 lyzki cukru rozpuscic w 125 ml wody wymieszanej z winem. Zagotowac, polac ciasto. Odstawic na godzine do lodowki.

 

 

środa, 15 września 2010
Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa

W sam raz na koncowke lata. Z dojrzalych pomidorow i papryk z nutka bazyli w smaku.

Dla 4 osob:

1 kg pomidorow

2 czerwone papryki

1 czerwona cebula (moze tez byc biala)

1 glowka czosnku

2 lyzki oliwy z oliwek

peczek bazylii

kostka rosolowa

lyzeczka sosu tabasco

sol, pieprz, mielona slodka papryka

lyzka gestej smietany

Piekarnik nagrzewamy do 200° C. Ukladamy na blasze warzywa, skropic oliwa: upiec do miekkosci ok. 50 min. Ostudzic, obrac ze skorki, , wyjac gniazda nasienne z papryki. Kostke rosolowa rozpuscic w 0,5 l wody, Wymieszac z warzywami i bazylia. Zmiksowac blenderem. Gotowac ok 5 minut, dodac sos, smietane i przyprawic do smaku. Mozna tez na koniec posypac tymiankiem lub oregano.

Smakuje bez dodatkow, lub z grzankami.

15:21, karto_flana
Link Komentarze (6) »
niedziela, 12 września 2010
Sznycel saute z indyka i sos grzybowy

Sezon na grzyby w pelni. A to danie najlatwiejsze na swiecie. Sznyce nalezy jedynie rozbic tluczkiem, posolic, popieprzyc i usmazyc na oleju.

400 g grzybow przebieramy, oczyszczamy, kroimy w paski. Poza sezonem swietne sa grzyby suszone, ktore nalezy uprzednio namoczyc, nastepnie odlac wode.

1 cebule i 1 szalotke pokroic w talarki, podsmazyc na lyzce masla na rumiano. Wrzucic grzyby i poczekac az zmiekna. Posolic i popierzyc (pierzu mozna nie zalowac!). Dodac 200 ml creme fraiche, wymieszac, sos zagotowac.

20:33, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 września 2010
Buraczki i papryka w zalewie octowej

Z mojego ogrodka oczywiscie- i kazde wrzywo z osobna, nie razem do jednego sloika. Njapierw barwna impresja (w tle ogrodek z ktorego pochodza warzywa :) )

Waryzwa laczy ta sama zalewa octowa. Oto jej skladniki:

3 szklanki wody

1/2 szklanki octu 10%

2 lyzki cukru

1 lyzka soli

Zalewe gotujemy.

Buraczki szorujemy, gotujemy w skorce, a nastepnie wystudzone obieramy i kroimy w grubsze talarki. Ukladamy w sloikach. Papryke wystarczy umyc i pokroic w paski. Ja wzielam tez waziutka slodka peperoni :)

Do kazdego sloika z papryka dodajemy kilka zairen ziela angielskiego i czarenego pieprzu. Do sloikow z buraczkami dodatkowo po jednym listku laurowym i pol lyzeczki kminku. Zalewamy goraca zalewa i pasteryzujemy ok. 10 min.

A na tym zdjeciu ogrodek juz spi ;)

wtorek, 07 września 2010
Sernik z jablkami

 

Jakby sernikoszarlotka ;) Nie wiem, jak to nazwac. Ciekawe polaczenie. A juz zaskakujaco smakuje orzechowo- marcepanowy spod. Zbyt wiele dobrego ;)

Na duza blache 40-42 cm (20 kawalkow)

150 g mielonych przechow laskowych

100 g masla

80 g cukru

1 paczka cukru waniliowego

skorka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

3 jaja

100 g surowej masy marcepanowej

200 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

4 lyzki mleka

1,2 kg jablek

250 g marscapone

3 jaja

30 g cukru pudru

3 lyzki soku z cytryny

Orzechy uprazyc na patelni, wystudzic. Ubic mikserem cukier, miekkie maslo, cukier waniliowy, sol i skorke z cytryny na puszysta mase. Po koleji dodac 3 jajka. Mase marcepanowa zetrzec na tarce o srednich oczkach dodac do ubitej masy. Ubijac dalej mikserem. Make wymieszac z orzechami proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy na przemian z mlekiem i ubijac krotko ok. 1 min.

Ciasto rozsmarowac na natluszczonej blasze. Jabkla obrac, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w osemki, ulozyc w rzedach na ciescie. Ser marscapone ubic z 3 jajkami, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, zalac ciasto. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut.

 Przepis pochodzi z czasopisma "Für Sie. Kochen&Verwöhnen" Nr 3/10.

Prosze o wybaczenie w kwestii zdjecia- znow wykonane telefonem komorkowym...