Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 14 lipca 2010
Talarki z ciasta francuskiego z twarogiem

Smakuja po upieczeniu prawie jak odsmazane pierogi :) Ale nieco mniej roboty z nimi, zdecydowanie.

na ok. 12 sztuk

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 jajko

4 lyzki cukru

1 budyn waniliowy

400 g twarogu

Twarog rozcieramy z jajkiem, cukrem i budyniem na gladka mase. Kto lubi moze dodac do nadzienia rodzynki. Na rozwalkowane ciasto francuskie nakladamy  kupki masy. Kroimy w kwadraty. Kwadraty skladamy w koperte- cztery rogi do srodka. Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku ok. 30 minut. Koperty samoistnie sie otwieraja i wygladaja wtedy tak:

wtorek, 13 lipca 2010
Surowka z czerwonych burakow

Od dawna zastanawiam sie jaka jest roznica miedzy surowka a salatka? Wychodzi mi na to, ze surowka to jedynie warzywa- dodatek do obiadu? Nie koniecznie musi byc z warzyw surowych, jak ta np. z czerwonych burakow. Jako dziecko nie lubilam tego warzywa. Barszcz ziemniaczany to i owszem, nawet bardzo, ale nie buraki. Barczcz podawany z kopiasta gora ziemniakow, okraszony slonina i cebula byl rewelacyjny. W ziemniakach mozna bylo kopac tunele i wpuszczac tam czerwony barszcz, czasem calkowicie rozbeltac i zrobic fajnista ciape- smakowalo wszystko! :))) Buraczki jako dodatek do drugiego dania byly u nas na cieplo- starte na mialko na drobnej tarce, doprawione smietana, slodkie... Nie moje danie, oj nie. Dlatego z milym zaskoczeniem powitalam orzezwiajacy smak tej surowki.

Dla 4 osob

2 spore buraki czerwone

1 jablko

1 ogorek kwaszony

1 mala cebula (np. szalotka)

1 lyzka oleju slonecznikowego

sol, pieprz

Buraki ugotowac do miekkosci, wystudzic. Zetrzec na tarce o srednich otworach. Jablko obrac i rowniez zetrzec na tarce, podobnie na tarce utrzec ogorek. Cebulke obrac posiekac na drobno, ewentualnie sparzyc (Szalotki parzyc nie trzeba, bo ma bardzo lagodny smak). Skladniki wymieszac ze soba dodajac olej. Przyprawic do smaku. Mozna dodac nieco soku z cytryny, jesli ogorek nie byl wystarczajaco kwasny.

14:24, karto_flana
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 12 lipca 2010
Brokuly zapiekane z jajkiem

Kolejne danie superproste, acz nieoczywiste ;)

Dla 4 osob

1 brokul (polonistki jaka forma jest poprawna?)

200 g bekonu

4 jaja

maslo, bulka tarta do wysypania formy

Brokuly ugotowac w osolonej wodzie. Powinny byc jeszcze nieco twardawe. Odcedzic, wystudzic. Forme do zapiekania, ewentualnie tortownice wysmarowac maslem, wysypac tarta bulka. Wylozyc brokuly.

Bekon pokroic w paseczki i wysypac na brokuly.

Jajka posolic, ubic mikserem i zalac  brokuly.

Zapiekac w piekarniku w temperaturze 180°C ok 20-30 min.

piątek, 09 lipca 2010
Letnia zupa ziemniaczana z cukinia

Dla 4 osob

2 cebule

500 g ziemniakow

1 lyzka masla

1 l rosolu (moze byc z kostki)

2 mlode cukinie

250 g gotowanej szynki

1 lyzka koncentratu pomidorowego

sol, pieprz, szczypta mielonego kminku

pol peczka koperku

Cebule obrac pokroic w polksiezyce. Ziemniaki obrac, pokroic w kostke. Maslo ogrzac na glebokiej patelni, dodac cebule i ziemniaki. Przelozyc do garnka, dolac rosol, zagotowac, gotowac pod przykryciem ok. 10 min. W tym czasie umyc cukinie, pokroic w kostke, pokroic szynke w kostke, podsmazyc na patelni. Dodac cukinie i szynke do zupy, gotowac ok. 5 minut- cukinia powinna zostac lekko twarda. Dodac koncentrat pomidorowy, przyprawic sola pieprzem, kminkiem. Koperek posiekac, wsypac do zupy.

Moj synek ja bardzo lubi :)

czwartek, 08 lipca 2010
O ksiazkach kucharskich+ przepis na wolowe rolady

W dziedzinie gotowania jestem raczej tradycjonalistka. Czasami wrecz uwielbiam smaki "retro". Tym bardziej ucieszylam sie, gdy dzis otrzymalam zamowiona w merlinie te ksiazke:

Ksiazka jest pelna pysznych przepisow- smakow zapomnianych. Zadziwiaja w dobie pogoni za smakami wymyslnymi, niespotykanymi zestawieniami typu chili z czekolada itp. W ksiazce znajdujemy tez opowiesci o slynnej kucharce, a przepraszam pisarce ;) i codziennym zyciu ludzi przed stu laty.

Ksiazek kucharskich nie mam wiele. W dziedzinie kuchni polskiej ufam niesmiertelnej "Kuchni polskiej", ktora podarowal mi wujek jeszcze jako nastolatce. W tamtych czasach byla nie do zdobycia.

Drugim podarunkiem z dawnych lat, tym razem od brata, jest "Dobra kuchnia" K.Pyszkowskiej.

W kwesti kuchni regionalnej jakis czas temu zaoptrzylam sie w te ksiazke:

Wlasnie z tej ksiazki pochodzi przepis na wolowe rolady.

Dla 2 osob

2 wolowe rolady po 125 g

2 lyzeczki musztardy

2 lyzeczki koncentratu pomidorowego

papryka slodka w proszku

sol, pieprz

6 cieniutkich plasterkow surowej szynki

1 mala cebula

1 ogorek korniszon

2 lyzki czerwonego wina wytrawnego

2 lyzki oleju

1 lyzeczka maki ziemniaczanej

 2 lyzki smietany kwasnej

Rolady rozlozyc, posmarowac kazda 1 lyzeczka musztrady i 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego, przyprawic. Ulozyc na to po 3 kawalki szynki. Cebule obrac , pokroic w raz z ogorkiemw kostke, wymieszac, rozlozyc po rownona obie rolady. Rolady zrolowac, zapiac szpadkami do rolad, albo wykalaczkami, mozna tez owinac nitka. Opiec na rozgrzanym oleju ze wszytskich stron. Dolac 100-150 ml wody. Dusic pod przykryciem na slabym ogniu ok 50 min. Rolady wyjac. Wino wymieszac z maka ziemniaczana, wlac do sosu, dodac smietane. Wlozyc spowrotem rolady. Podajemy z makaronem.

Smacznego na tradycyjnie!

 

PS: Osoby tu zagladajace poprosze o kluczyki...

środa, 07 lipca 2010
Truskawkowe ostatki

No tak- bo sie juz naprawde powoli koncza w tym roku. Jutro zamykaja truskawkowe pole, ktore jest niedaleko naszej wioski. Wiec... dzis wybralismy sie na truskawki- ja, pani sasiadka i moj synek. Oto efekty:

Truskawek zebralismy 4 kilo!

Czesc z nich od razu poszla na dzem:

A niektore z nich dostaly sie do truskawkowego ciasta.

W miedzyczasie zrobilam tez wolowe rolady:

Oto przepis na ciasto z truskawkami:

600 g truskawek

125 ml oleju slonecznikowego

125 g cukru

2 paczki cukru waniliowego

skorka otarta z jednej cytryny

szczypta soli

3 jajka

200 g maki pszennej

75 g maki ziemniaczanej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

Truskawki umyc, odszypulkowac. Olej, cukier, cukier waniliowy, skorke z cytryny, sol i jaja ubic mikserem na kremowa mase.

Wymieszac make pszenna, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Dodawac do masy jajecznej, wymieszac mikserem. Wylac do formy (srednica 26 cm)- wysypac na to truskawki. Piec w piekarniku w temperaturue 180 °C ok 45 min.

sobota, 03 lipca 2010
Aniolek

Aniolek z mojego ogrodka z odlamanym jednym skrzydlem przycupnal pod krzewem rozy miniaturowej. Mam nadzieje, ze ochroni mnie od zlego... Choc juz jedno skrzydlo stracil...

 

20:14, karto_flana
Link Komentarze (7) »