Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
czwartek, 07 października 2010
Jablka w ciescie nalesnikowym

Patent bardzo prosty- ciasto nalesnikowe+ jablka. Ciasto nalesnikowe jest bardzo uniwersalne. Mozna smazyc w ciescie inne owoce: ananasa, banany, rabarbar, mozna smazyc tez warzywa w ciescie nalesnikowym: kalfiora, kalarepe, cukinie, selera; grzyby- pieczarki, boczniaki.

Ciasto nalesnikowe (dla ok. 4 osob)

1 szkl. mleka

1 szkl. wody

2 jajka

2 szkl. maki

szczypta soli

Wymieszac mleko i jaja. Powoli miksujac mikserem dodawac wode i make. Odstawic na chwile, jesli jest potrzeba dodac nieco maki. Ciasto nalesnikowe nieoc gestnie z czasem- maka pecznieje. Powinno miec konzystence dosc gestej smietany, a jednoczesnie byc plynne.

5 jablek

Jablka obieramy, wydrazamy gniazda nasienne (najlepszy jest specjalny przyrzad- robi w jablkach efektowne dziurki ;) Jablka wkladamy do ciasta- ciasto powinno oblepic jablka.

Smazymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju. Kto nie chce sie az tak "bawic" moze jablka zetrzec na tarce, albo pokroic na czastki i wrzucic do ciasta, wymieszac, klasc lyzka na olej i ma piekne racuszki :)

Wspaniale na deser posypane cukrem pudrem :)

 

wtorek, 05 października 2010
Panierowane pieczarki

Kolejny prosty, acz ciekawy patent na pieczarki :) Swietne jako przystawka. Ja zwykle podaje z makaronem i sosem pomidorowym.

Dla 4 osob

300 g pieczarek

2 lyzki maki

3-4 lyzki tartej bulki

1 jajko

2 lyzki mleka

olej do smazenia

sol, pieprz

Pieczarki oczyscic. Make wymieszac z tarta bulka. Jajko wymieszac z mlekiem, pieprzem i sola. Grzyby napierw wkladac do amsy jajecznej a nastepnie panierowac w bulce z maka. Smazyc na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym tluszczu.

13:18, karto_flana
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 04 października 2010
Zupa pomidorowa z pulpetami

Mila odmiana zwyklej pomidorowej. Z miesna wkladka moze sluzyc za jednogarkowy obiad. Ja podaje do niej groszek ptysiowy, ale pewnie smakuje tez z zacierkami, no i czysta, tak jak na zalaczonym zdjeciu, oczywiscie tez.

Dla 4 osob:

1 kostka rosolowa

40o g miesa mielonego

1 jajko

1 lyzka tartej bulki

sol, pieprz

1 kg pomidorow

2 cebule

maslo

koperek

Z kostki rosolowej zrobic 2 l wywaru. Mieso przyprawic sola i pieprzem, wbic jajo, dodac tarta bulke, wyrobic. Uformulowac pulpety. Pulpety wrzucic do rosolu, gotowac, az wyplyna, wtedy wyjac z wywaru. Pomidory i cebule obrac, pokroc, podsmazyc na masle, posolic, wlozyc do wywaru, zmiksowac blenderem, gotowac ok. 5 minut. Doprawic. Posypac koperkiem, wlozyc pulpety.

sobota, 02 października 2010
Pasta jajeczna

Do smarowania na kanapki. Mila odmiana sniadania :) Super prosta w wykonaniu i pyszna.

Dla 4 osob

4 jajka

peczek szczypiorku

2 lyzki majonezu

lyzeczka musztardy

sol, pieprz

Jajka ugotowac na twardo, ostudzic i drobno posiekac. Szczypiorek posiekac. Wymieszac z majonezem i musztarda, przyprawic do smaku. Radze tez wyprobowac ze slodka musztarda bawarska, albo z lyzeczka koncentratu pomidorowego.

piątek, 01 października 2010
Rozne kremy do torta

Po przelozeniu biszkoptu kremem otrzymujemy tort.

1. Krem maslany- przepis mojej mamy. Bardzo plastyczny, mozna z niego robic rozne wzorki specjalna szpryca do tortu.

1 maslo,

1 margaryna

2 szklanki mleka

szklanka cukru

Mleko podgrzewamy i wystudzamy do letniej temperatury. W mleku nalezy rozpuscic cukier. Maslo i margaryne ubijamy mikserem powoli dodajac mleko. Mleko nie powinno byc za gorace, bo rozpusci maslo, ani zbyt zimne bo sie "nie wrobi". Odnalezienie idealnej temperatury mleka jest kluczem do sukcesu tego kremu. Krem jest po ubiciu bialy. Ale mozna zrobic brazoway dodajac kakao, rozowy dodajac sok z buraka cwiklowego.

2. Krem jogurtowy- swietny do owocow, latem.

500 g pelnotlustego jogurtu naturalnego

galaretka na 500 ml wody (kolor galaretki decyduje o kolorze kremu, agrestowa daje kolor zielony, poziomkowa czerwony itd)

200 ml wody

7 lyzek cukru

200 gsmietany kremowki

1 lyzeczka soku z limonki

Galaretke, sok z limonki i cukier rozpuscic w wodzie, ogrzewac, ale nie gotowac. Ostudzic, wymieszac z jogurtem. Gdy tylko krem jogurtowy zaczyna krzepnac dodac ubita smietane i wymieszac.

3. Krem serowy

7 platow zelatyny

4 zoltka jaja

200 g cukru

1 cukier waniliowy

250 ml mleka

500 g sera bialego

500 ml smietany kremowki

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Zoltka ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotowac mleko, wlac do zoltek. Gotowac na wolnym ogniu, ale nie dopuscic do wrzenia, az krem zgestnieje. Zelatyne wycisnac, dolozyc do kremu i rozpuscic. Wystudzic. Ser zmielic, dolozyc do kremu. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z kremem.

4. Krem budyniowy z ajerkoniakiem

1 budyn smietankowy

1,5 szklanki mleka

1 kostka masla

2/3 szkl. cukru

1 kieliszek ajerkoniaku

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowac budyn. Maslo ucierac w misce, dodawac po lyzce wystudzony budyn. Pod koniec dodac ajerkoniak.

:) Smacznego!

środa, 29 września 2010
Nalatwiejszy biszkopt

Zawsze sie udaje. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Jedyna trudnoscia jest posiadanie wagi kuchennej. Przepis pochodzi od mojej mamy.

1. Wazymy jajka w skorupkach np. 5 daje duzy biszkopt tortowy, a tylko 2 malenki do ciast z owocami.

2. Odwazamy tak sama ilosc maki i taka sam ailosc cukru ile wazyly jajka. Kazde z osbna ma tyle wazyc ile wazyly jajka.

3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta, prawie biala mase.

4. Make przesiewamy przez sito, dodajemy do masy lekko mieszajac lyzka.

5. Pieczyemy w tempetraturze 180 °C.

Kto chce isc na pewniaka moze do maki dodac nieco proszku do pieczenia.

Po przekrojeniu i przelozeniu kremem mozna zrobic tort.

A oto kilka przykalow tortow biszkoptowych:

Biszkopt czekoladowy z polewa czekoladowa. (czesc maki nalezy zastapic kakao)

Tort z truskawkmai i kremem jogurtowym

Tort z zielona galaretka

 

Tort z kremem maslanym.

Przepisy na kremy podam niedlugo :)

14:00, karto_flana
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 września 2010
Leczo

Sztandarowe danie kuchni wegierskiej. Inaczej duszone warzywa. Proste i smakowite. Mozna zjadac samodzielnie, jako dodatek do mies, albo np. wrzucic jeszcze do srodka kielbase.

Na 4 porcje

5 strakow slodkiej papryki

4 duze pomidory

4 cebule

10 dkg wedzonego boczku (w orinalnym przepisie byl jeszcze smalec, ale go nie uzylam)

papryka slodka mielona i pikantna, sol, pieprz

Cebule obrac, pokroc w kostke, papryke umyc, oczyscic z nasion, pokroic w duza kostke. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic na czastki. Boczek pokroic w paski, stopic na patelni, wyjac z patelni. Na wytopionym tluszczu podsmazyc cebule na rumiano. Posypac slodka papryka w proszku. Dodac papryke, przykryc pokrywka, dusic, az bedzie prawie miekka, czesto mieszajac. Dodac pomidory, dusic az zmiekna. Doprawic do smaku sola, pieprzem i mielona papryka, dodac zrumieniony boczek.