Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 15 września 2010
Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa

W sam raz na koncowke lata. Z dojrzalych pomidorow i papryk z nutka bazyli w smaku.

Dla 4 osob:

1 kg pomidorow

2 czerwone papryki

1 czerwona cebula (moze tez byc biala)

1 glowka czosnku

2 lyzki oliwy z oliwek

peczek bazylii

kostka rosolowa

lyzeczka sosu tabasco

sol, pieprz, mielona slodka papryka

lyzka gestej smietany

Piekarnik nagrzewamy do 200° C. Ukladamy na blasze warzywa, skropic oliwa: upiec do miekkosci ok. 50 min. Ostudzic, obrac ze skorki, , wyjac gniazda nasienne z papryki. Kostke rosolowa rozpuscic w 0,5 l wody, Wymieszac z warzywami i bazylia. Zmiksowac blenderem. Gotowac ok 5 minut, dodac sos, smietane i przyprawic do smaku. Mozna tez na koniec posypac tymiankiem lub oregano.

Smakuje bez dodatkow, lub z grzankami.

15:21, karto_flana
Link Komentarze (6) »
niedziela, 12 września 2010
Sznycel saute z indyka i sos grzybowy

Sezon na grzyby w pelni. A to danie najlatwiejsze na swiecie. Sznyce nalezy jedynie rozbic tluczkiem, posolic, popieprzyc i usmazyc na oleju.

400 g grzybow przebieramy, oczyszczamy, kroimy w paski. Poza sezonem swietne sa grzyby suszone, ktore nalezy uprzednio namoczyc, nastepnie odlac wode.

1 cebule i 1 szalotke pokroic w talarki, podsmazyc na lyzce masla na rumiano. Wrzucic grzyby i poczekac az zmiekna. Posolic i popierzyc (pierzu mozna nie zalowac!). Dodac 200 ml creme fraiche, wymieszac, sos zagotowac.

20:33, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 września 2010
Buraczki i papryka w zalewie octowej

Z mojego ogrodka oczywiscie- i kazde wrzywo z osobna, nie razem do jednego sloika. Njapierw barwna impresja (w tle ogrodek z ktorego pochodza warzywa :) )

Waryzwa laczy ta sama zalewa octowa. Oto jej skladniki:

3 szklanki wody

1/2 szklanki octu 10%

2 lyzki cukru

1 lyzka soli

Zalewe gotujemy.

Buraczki szorujemy, gotujemy w skorce, a nastepnie wystudzone obieramy i kroimy w grubsze talarki. Ukladamy w sloikach. Papryke wystarczy umyc i pokroic w paski. Ja wzielam tez waziutka slodka peperoni :)

Do kazdego sloika z papryka dodajemy kilka zairen ziela angielskiego i czarenego pieprzu. Do sloikow z buraczkami dodatkowo po jednym listku laurowym i pol lyzeczki kminku. Zalewamy goraca zalewa i pasteryzujemy ok. 10 min.

A na tym zdjeciu ogrodek juz spi ;)

wtorek, 07 września 2010
Sernik z jablkami

 

Jakby sernikoszarlotka ;) Nie wiem, jak to nazwac. Ciekawe polaczenie. A juz zaskakujaco smakuje orzechowo- marcepanowy spod. Zbyt wiele dobrego ;)

Na duza blache 40-42 cm (20 kawalkow)

150 g mielonych przechow laskowych

100 g masla

80 g cukru

1 paczka cukru waniliowego

skorka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

3 jaja

100 g surowej masy marcepanowej

200 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

4 lyzki mleka

1,2 kg jablek

250 g marscapone

3 jaja

30 g cukru pudru

3 lyzki soku z cytryny

Orzechy uprazyc na patelni, wystudzic. Ubic mikserem cukier, miekkie maslo, cukier waniliowy, sol i skorke z cytryny na puszysta mase. Po koleji dodac 3 jajka. Mase marcepanowa zetrzec na tarce o srednich oczkach dodac do ubitej masy. Ubijac dalej mikserem. Make wymieszac z orzechami proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy na przemian z mlekiem i ubijac krotko ok. 1 min.

Ciasto rozsmarowac na natluszczonej blasze. Jabkla obrac, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w osemki, ulozyc w rzedach na ciescie. Ser marscapone ubic z 3 jajkami, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, zalac ciasto. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut.

 Przepis pochodzi z czasopisma "Für Sie. Kochen&Verwöhnen" Nr 3/10.

Prosze o wybaczenie w kwestii zdjecia- znow wykonane telefonem komorkowym...

poniedziałek, 06 września 2010
Biala salatka z kalafiora

Kalafior bialy, sos do salatki tez bialy,w zwiazku z tym na zdjeciu widac jedynie biala mase o nieokreslonym ksztalcie ;) Na dodatek zdjecie zrobilam telefonem komorkowym- zepsul sie moj wiekowy aparat fotograficzny, w planach zakup nowego... A wracajac do salatki to jest pyszna- mimo tego nieciekawego wygladu. Smakuje wysmienicie do zimnych mies, mies z grila, pieczeni...

1duzy kalafior (ok. 60-70 dkg)

1 jablko

1 duzy seler

125 ml majonezu saltkowego

pol szklanki smietany 18%

sol, pieprz, sok z cytryny do smaku

Kalafiory namoczyc w lekko zakwaszonej wodzie na 30 min. Oplukac, ugotowac w osolonej wodzie, wyjac, odsaczyc na sicie, wystudzic. Podzielic na czastki. Czastki kalafiora ulozyc w salaterce. Seler ugotowac, obrac, jablo obrac. Seler i jablko zetrzec na tarce o najrobniejszych otworach. Z selera, jablko, majonezu i smietany przygotowac sos. Doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem zalac kalafiora.

Salatke mozna jeszcze wzbogacic 2 ogotowanymi na twardo jajkami. Zoltka nalezy wymieszac z sosem, bialka zas dorobniutko posiekac i posypac nimi salatke. Warto tez posypac salatke siekana pietruszka.

 

14:43, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 września 2010
Potrawka z indyka zapiekana z selerem

Seler- warzywo nieco zapomniane, warto przywrocic do lask. Bardzo lubie ten slodkawy smak selera w tej potrawce. Dodatkowo seler lekko sie zapieka i staje sie chrupiacy. Po prostu pycha.

Dla 4 osob:

600 g kotletow z piersi indyka,

2 male cebule

150 g pieczarek

50 g wedzonego boczku surowego

3 ogorki konserwowe w occie

2 lyzki oleju

2 lyzki maki

400 ml bulionu

125 g smietany

2 lyzeczki musztardy

800 g selera

1 jajko

sol, pieprz do smaku

Kotlety pokroic w cienkie paski. Cebule pokroic w kostke, pieczarkiw talarki, boczek w paseczki. Ogorki odsaczyc z zalewy i pokroic w kostke.

Olej rotgrzac na patelni. Smazyc mieso i boczek ok 3 minut. Dodac cebule i pieczarki, smazyc dalej ok. 4 minuty mieszajac. Doprawic sola i pieprzem do smaku. Posypac lyzka maki, wymieszac. Dodac meiszajac bulion i smietane. Dodac musztarde, rozmeiszac, na koniec dodac ogorki i dusic ok. 5 minut.

Selera obrac, zetrzec na tarce o srednich otworach. Dodac lyzke maki i jajko. , wymieszac, posoli i popieprzyc. Potrawke przelozyc do naczynia do zapiekania, nalozyc na to wartswe selerowa. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 minut, az seler bedzie chrupiacy.

wtorek, 31 sierpnia 2010
Przecier pomidorowy

Pomidorow Ci w moim ogrodku dostatek wielki nastal ;) Choc, jak sie zdaje, o miesiac pozniej niz do tej pory, pewnie to "zasluga" zimnego maja. A prosty przecier pomidorowy jest dla podstawa wielu sosow pomidorowych, gulaszow i zup w zimie, gdy pomidory ze sklepu smakuja, jak woda.

Pomidory (najlepsze te najbardziej dojrzale i czerwone) nalezy umyc, wlozyc do garnka, rozgniesc drewniana lyzka i zagotowac bez dodatku wody we wlasnym sosie do miekkosci. Teraz nadchodzi napracowitsza czeesc: przetracie przez sito. Na sicie pozostana skorki i pestki, a przecierem napelniamy sloiki, pasteryzujemy 15-20 min.

Przecierem mozna tez zalac malenkie pomidorki koktajlowe.