Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
sobota, 06 maja 2017
Łódeczki (konkurs na potrawy dla dzieci)

Chyba znowu bedzie troche przerwy na tym blogu, bo dokąldnei za miesiąc mam przeprowadzkę. Jak sie uda to wpadne tu na chwilę :0

Pozostawiam was z lodzeczkami wyczarowanymi z salaty i żóltego sera. W srodku jajeczna pasta. Dzieciom się spodobały.

Zapraszam do konkursu, w ktorym mozecie zgłąszac takie smieszne potrawy dla dzieci :) Potrawy dla niejadka.

23:12, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 25 kwietnia 2017
Ryż z pieczarkami

Smakuje zupelnie solo, jak  tez jako dodatek do obiadu. Propozycja do pieczarkowego tygodnia. Choć sie spóźniłam o jedne dzień... ;)

Dla 4 osób:

250 g ryżu

200 g pieczarek

1 mała cebula

1 marchewka

pół pęczka pietruszki 

 2 łyzki oleju

sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić i pokroić wna plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Marchew obrać i pokroić w kostkę, Pietruszkę drobno posiekać. 1 łyzkę oleju rozgrzać na patelni, dodac cebule i marchew podsmazyć przez 7 minut. Przełożyć na półmisek, dodac pozostały olej i udusić grzyby. Połączyć wszystkie skąłdniki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis z: "Gut & günstig" nr 12/2014

21:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 kwietnia 2017
Mazurek cytrynowy

To nic, że już po Świętach. Można go podać jako tartę :)

Na formę o średnicy 28 cm:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g masła pokrojonego na kawałki

łyżka wody

krem:

skórka i miąż z 1 cytryny

1 łyżka cukru

100 g masła

100 g cukru pudru

200 g śmietany kremówki

Mąkę przeciać do dużej miski, dodać pozostałe składnki an spód i zagnieść ciasto. Uformoeać w kulkę, zawinąc w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkowac iw yłożyć natłuszczoną foremkę formujac wysoki brzeg. Piec w temperaturze 180 st C na złoty kolor ok. 20 minut, wystudzić.

Miąższ i skórkę otarta z cytryny zmiksowac z cukrem. Maslo ubijac na biąłą, puszystą mase przez 10 minut. Dodąc cukier puder i ucierac na gladko. Śmietanke lekko ogrząc do letniej temperatury, dodawac po lyżce do kremu ciagłe ucierając, na koniec dodac ucierając miązsz z cytryny, krem wylożyc na podpieczony spod i przybrac w dowolony sposób.

Przepis po zmianach z: "Kobieta i zycie" nr 4/2017

13:33, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 kwietnia 2017
Jogurtowy deser z żurawiną

Proponuję Wam słodziutki i uroczy, jogurtowy deserek z żurawiną, przyozdobiony leciutkimi bezami. Może na swiateczny obiad, na deser?

 

Dla 4 osób:

3 płaty żelatyny lub 1,5 łyzki żelatyny instant

150 g dżemu żurawinowego

200 g jogurtu naturalnego

1 opakowanie cukru waniliowego

2- 3 łyzki cukru

200 g śmietany kremówki

Żelatynę namoczyć w żimnej wodzie. Jogurt wymieszać z żurawiną, cukrem pudrem i cukrem. Żelatynę ogrzać, aż się rozpuści (nie gotować!) Następnie dodac łyżkę masy jogurtowej i wymieszać, dodawac pozostała masę połyżce mieszając. Odstawić do lodówki. Śmietane ubić na sztywno. Dodac do tężęjącej masy jogurtowej. Przełożyć do pucharków. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przybrać bezami.

Przepis z: "Mini Backen. Extra" nr 3/2014

Kochani zyczę wam zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! :)

19:16, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 09 kwietnia 2017
Babka tulipan

Witajcie po nieco dłuzszej przerwie spowodowanej brakiem dostepu do internetu w domu. Czasami bywa i tak. Dziś zapraszam na wiosennie kolorową babkę tulipan.



 

 

 

Na formę keksową o boku 20 cm:

125 g masła

4 jajka

1 szklanka cukru pudru

1/3 szklanki oleju

1 i 1/3 szklanki mąki

8 łyzek mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyzki maku

1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wisniowego

ewentulanie klika kropel czerwonego barwnika spozywczego

Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy olej, miksujemy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, następnie dodac piane z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Do kazdej z nich dodac po 2 łyżki mleka. Do pierwszej dodać ekstrat waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej ksiel i barwnik a do czwartej mak. Wszystkie części dokładnie wymieszać. w keksówce układac kolejne warstwy: waniliowa, kakaową, kiślową i makową. Następnie nozem przeciąć ciasto wzdłuż siegając aż do dna. Piec ok. godziny w 170st C.

Przepis z: Kulinarne hity z www.przeslijprzepis.pl, wydanie specjalne 1/2016


Tagi: babka ciasto
20:43, karto_flana
Link Komentarze (3) »
piątek, 24 marca 2017
Tarta malinowa

Zaaranżowana, jak tort :) W sezonie oczywicie ze świezymi malinami.

Na formę o średnicy 26 cm:

spód
100 g masła z lodówki (4 łyzki)
150 g maki (3/4 szklanki)
50 g cukru (4 i pół łyzki)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
Zagnieść i odstawic do lodówki na 30 minut. Wylepić natłuszczona foremkę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 st. c 20 minut, ostudzić.

Nadzienie
3 listki żelatyny lub 1 płaska łyzka żelatyny instant
250 g sera marscapone lub innego gotowego w pojemniku
175 g jogurtu naturalnego
100 g cukru (9 łyżek)
1 łyzka soku z cyryny
kilka kropel aromatu waniliowego
150 g malin

Maliny przetrzec prze sito, zagotować. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuscic w musie malinowym, nie gotować. Cukier wymieszać z serem, az sie rozpusci.Po łyzce dodawać ser i mieszac w trakcie dodawania. Następnie dodac jogurt, aromat i sok z cytryny. Mase wylać na podpieczony spod, odstawić do stężenia do lodówki. Przybrac w dowolny sposób. Ja wykorzystałam bitta smietanę barwioną na różowo i maliny.

Przepis z książki "Kaffeekränychen" wyd. NGV

Tagi: ciasto tarta
20:41, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 marca 2017
Surówka z kapusty jaroma

Ponoć ta odmiana kapusty jest bardziej łagodna w smaku i nie sprawia aż tak wielu wzdęć. Sos sojowy wzmacnia zielony kolor :)

Dla 4 osob:

800 g kapusty jaroma (ewentualnie białej)

4 łyzki octu jabłkowego

4 łyzki sosu sojowego

1-2 marchewki

2-3 cebulki dymki ze szczypiorem

2 łyzki wody

4 łyżki oleju

2 łyzki cukru

Kapuste drobno poszatkować, przełozyć na sito i przelać wrzątkiem, odcisnąć. odstawić do wystygnięcia. Marchew obrać i pokroić w talarki. Cebulke pokroić w talarki wraz ze szczypiorkiem, wymeiszac z kapustą. Pozostałe skąłdniki połączyć na jednolity sos, wymieszać z  warzywami, odstawić na pół godziny do lodówki.

Jak co roku przyłączam się do akcji Zielono mi i wspólnie przywolujemy wiosnę :)

Przepis na pdst. przepisu  z: Chefkoch.de


22:18, karto_flana
Link Dodaj komentarz »