Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 25 kwietnia 2017
Ryż z pieczarkami

Smakuje zupelnie solo, jak  tez jako dodatek do obiadu. Propozycja do pieczarkowego tygodnia. Choć sie spóźniłam o jedne dzień... ;)

Dla 4 osób:

250 g ryżu

200 g pieczarek

1 mała cebula

1 marchewka

pół pęczka pietruszki 

 2 łyzki oleju

sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić i pokroić wna plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Marchew obrać i pokroić w kostkę, Pietruszkę drobno posiekać. 1 łyzkę oleju rozgrzać na patelni, dodac cebule i marchew podsmazyć przez 7 minut. Przełożyć na półmisek, dodac pozostały olej i udusić grzyby. Połączyć wszystkie skąłdniki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis z: "Gut & günstig" nr 12/2014

21:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 kwietnia 2017
Mazurek cytrynowy

To nic, że już po Świętach. Można go podać jako tartę :)

Na formę o średnicy 28 cm:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g masła pokrojonego na kawałki

łyżka wody

krem:

skórka i miąż z 1 cytryny

1 łyżka cukru

100 g masła

100 g cukru pudru

200 g śmietany kremówki

Mąkę przeciać do dużej miski, dodać pozostałe składnki an spód i zagnieść ciasto. Uformoeać w kulkę, zawinąc w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkowac iw yłożyć natłuszczoną foremkę formujac wysoki brzeg. Piec w temperaturze 180 st C na złoty kolor ok. 20 minut, wystudzić.

Miąższ i skórkę otarta z cytryny zmiksowac z cukrem. Maslo ubijac na biąłą, puszystą mase przez 10 minut. Dodąc cukier puder i ucierac na gladko. Śmietanke lekko ogrząc do letniej temperatury, dodawac po lyżce do kremu ciagłe ucierając, na koniec dodac ucierając miązsz z cytryny, krem wylożyc na podpieczony spod i przybrac w dowolony sposób.

Przepis po zmianach z: "Kobieta i zycie" nr 4/2017

13:33, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 kwietnia 2017
Jogurtowy deser z żurawiną

Proponuję Wam słodziutki i uroczy, jogurtowy deserek z żurawiną, przyozdobiony leciutkimi bezami. Może na swiateczny obiad, na deser?

 

Dla 4 osób:

3 płaty żelatyny lub 1,5 łyzki żelatyny instant

150 g dżemu żurawinowego

200 g jogurtu naturalnego

1 opakowanie cukru waniliowego

2- 3 łyzki cukru

200 g śmietany kremówki

Żelatynę namoczyć w żimnej wodzie. Jogurt wymieszać z żurawiną, cukrem pudrem i cukrem. Żelatynę ogrzać, aż się rozpuści (nie gotować!) Następnie dodac łyżkę masy jogurtowej i wymieszać, dodawac pozostała masę połyżce mieszając. Odstawić do lodówki. Śmietane ubić na sztywno. Dodac do tężęjącej masy jogurtowej. Przełożyć do pucharków. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przybrać bezami.

Przepis z: "Mini Backen. Extra" nr 3/2014

Kochani zyczę wam zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! :)

19:16, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 09 kwietnia 2017
Babka tulipan

Witajcie po nieco dłuzszej przerwie spowodowanej brakiem dostepu do internetu w domu. Czasami bywa i tak. Dziś zapraszam na wiosennie kolorową babkę tulipan.



 

 

 

Na formę keksową o boku 20 cm:

125 g masła

4 jajka

1 szklanka cukru pudru

1/3 szklanki oleju

1 i 1/3 szklanki mąki

8 łyzek mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyzki maku

1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wisniowego

ewentulanie klika kropel czerwonego barwnika spozywczego

Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy olej, miksujemy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, następnie dodac piane z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Do kazdej z nich dodac po 2 łyżki mleka. Do pierwszej dodać ekstrat waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej ksiel i barwnik a do czwartej mak. Wszystkie części dokładnie wymieszać. w keksówce układac kolejne warstwy: waniliowa, kakaową, kiślową i makową. Następnie nozem przeciąć ciasto wzdłuż siegając aż do dna. Piec ok. godziny w 170st C.

Przepis z: Kulinarne hity z www.przeslijprzepis.pl, wydanie specjalne 1/2016


Tagi: babka ciasto
20:43, karto_flana
Link Komentarze (3) »
piątek, 24 marca 2017
Tarta malinowa

Zaaranżowana, jak tort :) W sezonie oczywicie ze świezymi malinami.

Na formę o średnicy 26 cm:

spód
100 g masła z lodówki (4 łyzki)
150 g maki (3/4 szklanki)
50 g cukru (4 i pół łyzki)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
Zagnieść i odstawic do lodówki na 30 minut. Wylepić natłuszczona foremkę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 st. c 20 minut, ostudzić.

Nadzienie
3 listki żelatyny lub 1 płaska łyzka żelatyny instant
250 g sera marscapone lub innego gotowego w pojemniku
175 g jogurtu naturalnego
100 g cukru (9 łyżek)
1 łyzka soku z cyryny
kilka kropel aromatu waniliowego
150 g malin

Maliny przetrzec prze sito, zagotować. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuscic w musie malinowym, nie gotować. Cukier wymieszać z serem, az sie rozpusci.Po łyzce dodawać ser i mieszac w trakcie dodawania. Następnie dodac jogurt, aromat i sok z cytryny. Mase wylać na podpieczony spod, odstawić do stężenia do lodówki. Przybrac w dowolny sposób. Ja wykorzystałam bitta smietanę barwioną na różowo i maliny.

Przepis z książki "Kaffeekränychen" wyd. NGV

Tagi: ciasto tarta
20:41, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 marca 2017
Surówka z kapusty jaroma

Ponoć ta odmiana kapusty jest bardziej łagodna w smaku i nie sprawia aż tak wielu wzdęć. Sos sojowy wzmacnia zielony kolor :)

Dla 4 osob:

800 g kapusty jaroma (ewentualnie białej)

4 łyzki octu jabłkowego

4 łyzki sosu sojowego

1-2 marchewki

2-3 cebulki dymki ze szczypiorem

2 łyzki wody

4 łyżki oleju

2 łyzki cukru

Kapuste drobno poszatkować, przełozyć na sito i przelać wrzątkiem, odcisnąć. odstawić do wystygnięcia. Marchew obrać i pokroić w talarki. Cebulke pokroić w talarki wraz ze szczypiorkiem, wymeiszac z kapustą. Pozostałe skąłdniki połączyć na jednolity sos, wymieszać z  warzywami, odstawić na pół godziny do lodówki.

Jak co roku przyłączam się do akcji Zielono mi i wspólnie przywolujemy wiosnę :)

Przepis na pdst. przepisu  z: Chefkoch.de


22:18, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 marca 2017
Sałatka z brokułami i jajkiem

Znów mi troche nie po drodze z blogowaniem...

Dla 4 osób:

4 jajka

1 brokół

1 ogórek wężowy

szczypiorek (u mnie suszony)

sól, pieprz

150 g jogurtu naturalnego

2 łyzki majonezu

Jajka ugotować na twardo, oskubać  i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, przekroić na połowki i ugotować, wystudzić, Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszac z majonezem, doprawic do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z pozostałymi składniklami i posypać szczypiorkiem.

Przepis ze strony Winiary.

Tagi: salatka
21:59, karto_flana
Link Komentarze (2) »