Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
sobota, 28 kwietnia 2018
Sernik gotowany

 Na formę o średnicy 26 cm:

1 kg twarogu

250 g masła

4 jajka

1 szkl. cukru

laska wanilii

2 budynie śmietankowe

herbatniki typu petit berry

Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło rozpuścić w garnku. Jajka zmiksować z cukrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z twarogiem i proszkiem budyniowym. Przełożyć do garnka z masłem, wymieszać. Mieszając podgrzewać aż do zagotowania. Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami, zalać masą serową i na wierzchu ułożyć ponownie herbatniki. Odstawić do wystudzenia.

IMG_07513

 Przepis z: "Poradnik domowy" nr 4/2018

09:36, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 kwietnia 2018
Kurczak w winie

28458686_2192129194131340_1135573505_n

 Dla 4 osób

1 kg kury lub 600 g piersi z kurczaka

1 cytryna

1 l wywaru drobiowego

2 cebule

3 goździki

tymianek, natka pietruszki, liść laurowy

150 g marchewki

150 g selera

500 ml białego wina

700 g ziemniaków

Mięso z kury natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Następnie mięso razem z całą cebulą naszpikowaną goździkami, pęczkiem ziół, liściem laurowym, marchewką i selerem włożyć do wywaru, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. 

Wywar odcedzić, dodać do niego wino, obrane i posiekane w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 minut, na koniec dodać oczyszczone z kości mięso oraz pokrojone warzywa, podgrzać. Podawać z pieczywem.

 

12:55, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 kwietnia 2018
Risotto ze szpinakiem i krewetkami

IMG_0586

Zapraszam na wiosenny zielony szpinak :)

Dla 4 osób:

1 cebula

3 ząbki czosnku

olej

60 g masła

300 g ryżu na risotto

150 ml białego wytrawn1ego wina

1 l bulionu

50 g parmezanu

1 cytryna

400 g szpinaku

16 krewetek

sól, pieprz

liście szałwii

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać ryż i wymieszać. Chwilę smażyć mieszając, następnie dodać białe wino. Gotować, aż odparuje. Cały czas mieszając wlewać po chochelce bulion, aż ryż zmięknie. Parmezan zetrzeć na tarce, odłożyć 2 łyżki, pozostały wsypać do ryżu, wymieszać, dodać skórkę otartą z cytryny oraz kilka posiekanych listków szałwii. Dodać pozostałe masło. Liście szpinaku przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, większe liście posiekać i dodać do ryżu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Krewetki oczyścić, podsmażyć na 2/3 łyżkach oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać do risotto razem z sosem z patelni, posypać parmezanem.

Przepis z: "101 przepisów Świata Kobiety" tom 60

13:51, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 kwietnia 2018
Zebra

28536915_2192129224131337_1959801433_n

Dzisiaj zapraszam na klasyk, czyli zebrę, przystrojoną, jak urodzinowy tort. Prawda, ze to ciekawy pomysł?

Przepis z Mirabelkowego bloga

  • 2,5 szklanki mąki (325 g) + 2 łyżki, 
  • 5 jaj, 
  • 1,5 szklanki cukru (300 g), 
  • 1 szklanka gazowanego napoju pomarańczowego (250 ml), 
  • ½ szklanki oleju (125 ml), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie) 


 Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po 1 żółtku i po trochę cukru, aż wszystkie składniki się połączą. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać mąkę z proszkiem, napój pomarańczowy i olej, całość bardzo delikatnie wymieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek. 
Ciasto podzielić na 2 równe części (najlepiej na wadze postawić miskę i odważyć połowę masy, czyli ok. 620-650 g). Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2-3 krople aromatu rumowego, delikatnie wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiej części dodać 2 łyżki mąki i również ostrożnie wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Na środku wyłożyć 2 solidne łyżki jasnej masy, następnie w to samo miejsce na środku nałożyć 2 łyżki ciemnej masy. Masy wykładać na przemian w to samo miejsce na środku tortownicy, jedna warstwa na drugą. Masy będą same rozchodzić się na boki, tworząc wzór. Pod koniec, gdy masy nie będą się już tak rozchodzić, można zmniejszyć ilość nakładanej masy do 1 łyżki.  Piec w 180°C przez ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.

28510827_2192129277464665_2081849097_n

13:13, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 kwietnia 2018
Wielkanocne "puchate" ciasteczka

IMG_0717

Przepis z jednej z niemieckich stron internetowych. Mogą ozdobić świąteczny stół.

Na 20 sztuk:

200 g twarożku zmielonego

50 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko

6 łyżek oleju

40 ml mleka

300  g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub aromat cytrynowy

szczypta soli.

Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie foremkami wykrawać ciasteczka i piec w temperaturze 180 st C. na złoty kolor (ok. 12-15 minut). Można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu!

Życzę wszystkim czytelnikom bloga Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

Tagi: ciastka deser
10:12, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 marca 2018
Kotleciki z ryby

28535506_2192129344131325_2078558207_n

Bardzo smaczne :)

dal 4 osób:

600 g filetów z ryby

1 cebula

3 jajka

100 g tartej bułki

sól, pieprz

mąka

masło, olej

Filety rybne opłukać, drobno posiekać. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Wystudzić o dodać do ryby. Następnie dodać 2 jajka tartą bułkę.  Formować kotlety, panierować w mące, rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem kaparowym

 

Tagi: ryba
12:12, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 marca 2018
Kurczaczki z faszerowanych jajek

IMG_0090

Pomysł na wielkanocną zabawę dla dzieci, moje wykonały moje dzieci.

Wystarczy zagotować jajka na twardo, przekroić poziomo i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć z majonezem i napełnić połówki jajek.

Posadzić na sałacie. Dzioby i grzebienie powstały z plasterków ugotowanej marchewki,a  oczy z goździków.

13:22, karto_flana
Link Komentarze (1) »