Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
poniedziałek, 11 czerwca 2018
Placek jogurtowy z truskawkami

Witajcie po urlopowej przerwie, zapraszam na pyszny placek z sezonowymi owocami.

IMG_1028

  • jajka 3
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy
  • mąka 2,5 szklanki
  • olej 1/5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny 330g
  • truskawki 500 g
  • cukier puder 
  1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrajamy na pół.

  2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przepis z serwisu Smaker.pl.

https://smaker.pl/przepis-ciasto-jogurtowe-z-truskawkami,107394,obz.html





wtorek, 15 maja 2018
Sałatka z zielonych szparagów i pomidorów

IMG_0951

Sezon na szparagi już trwa :)

Dla 4 osób:

1 kg zielonych szparagów

1 cebula

2 łyżki masła

4 łyżki białego octu balsamicznego

4 łyżki oleju słonecznikowego

250 g pomidorów koktajlowych

pietruszka

sól, pieprz, cukier

Szparagi obrać (zielone tylko u dołu), pokroić na cząstki i zagotować w osolonej i ocukrzonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i wystudzić.

Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano na maśle. Dodać ocet i olej, wyłączyć płomień, włożyć pokrojone szparagi i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pomidorki pokroić, wymieszać ze szparagami i posiekana pietruszką, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Przepis na podst. przepisu z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 5/2013

Tagi: salatka
19:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 maja 2018
Gicz wołowa w sosie pomidorowym

IMG_0066

Dziś bardzo pożywne danie.

Dla 4 osób:

1 gicz wołowa

1 puszka siekanych pomidorów

1/4 l czerwonego wina

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki

1 kostka rosołowa

listki laurowe

sól, pieprz

Gicz doprawić do smaku pieprzem i solą i podsmażyć z obu stron na oleju. Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i paprykę. Kostkę rosołową rozpuści w jednej szklance gorącej wody i wraz z winem dolać do sosu. Dusić aż płyn nieco odparuje, następnie dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułożyć na sosie gicz wołową. Wstawić do piekarnika w 180st C. Piec pod przykryciem ok. 2 godziny, po godzinie obracając gicz na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać listki laurowe.

Przepis na podst.: http://www.abenteuerkochen.com/2011/12/ossobuco-alla-milanese-nicht-mit-kalb.html

Tagi: wolowina
13:56, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 maja 2018
Placek marmurkowy z malinami

28511156_2192129134131346_1944604310_n

Już niedługo ruszy sezon na maliny :)

Na formę o średnicy 26 cm:

3 duże jajka

130 g cukru

20 g cukru waniliowego

150 g mąki kukurydzianej

80 g skrobi kukurydzianej

80 g mielonych migdałów

1 opakowanie proszku do pieczenia

100 ml śmietany

150 g masła

szczypta soli

ok 200 g malin

Masło rozpuścić. Maliny przetrzeć przez sito, wyrzucić pestki. Wymieszać mąkę kukurydzianą, skrobię, migdały i proszek do pieczenia. Jajka ubić c cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać wymieszaną mąkę, następnie śmietanę i masło. OK 300 g ciasta wymieszać z musem z malin. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę białego ciasta, a następnie całe różowe i pozostałe białe. Za pomocą widelca wymieszać ciasta. Piec w temperaturze 180 st. C. ok 50 minut.

Przepis z: https://de.paperblog.com/mandel-marmorkuchen-mit-himbeeren-1259035/

 

13:21, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 kwietnia 2018
Sernik gotowany

 Na formę o średnicy 26 cm:

1 kg twarogu

250 g masła

4 jajka

1 szkl. cukru

laska wanilii

2 budynie śmietankowe

herbatniki typu petit berry

Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło rozpuścić w garnku. Jajka zmiksować z cukrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z twarogiem i proszkiem budyniowym. Przełożyć do garnka z masłem, wymieszać. Mieszając podgrzewać aż do zagotowania. Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami, zalać masą serową i na wierzchu ułożyć ponownie herbatniki. Odstawić do wystudzenia.

IMG_07513

 Przepis z: "Poradnik domowy" nr 4/2018

09:36, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 kwietnia 2018
Kurczak w winie

28458686_2192129194131340_1135573505_n

 Dla 4 osób

1 kg kury lub 600 g piersi z kurczaka

1 cytryna

1 l wywaru drobiowego

2 cebule

3 goździki

tymianek, natka pietruszki, liść laurowy

150 g marchewki

150 g selera

500 ml białego wina

700 g ziemniaków

Mięso z kury natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Następnie mięso razem z całą cebulą naszpikowaną goździkami, pęczkiem ziół, liściem laurowym, marchewką i selerem włożyć do wywaru, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. 

Wywar odcedzić, dodać do niego wino, obrane i posiekane w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 minut, na koniec dodać oczyszczone z kości mięso oraz pokrojone warzywa, podgrzać. Podawać z pieczywem.

 

12:55, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 kwietnia 2018
Risotto ze szpinakiem i krewetkami

IMG_0586

Zapraszam na wiosenny zielony szpinak :)

Dla 4 osób:

1 cebula

3 ząbki czosnku

olej

60 g masła

300 g ryżu na risotto

150 ml białego wytrawn1ego wina

1 l bulionu

50 g parmezanu

1 cytryna

400 g szpinaku

16 krewetek

sól, pieprz

liście szałwii

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać ryż i wymieszać. Chwilę smażyć mieszając, następnie dodać białe wino. Gotować, aż odparuje. Cały czas mieszając wlewać po chochelce bulion, aż ryż zmięknie. Parmezan zetrzeć na tarce, odłożyć 2 łyżki, pozostały wsypać do ryżu, wymieszać, dodać skórkę otartą z cytryny oraz kilka posiekanych listków szałwii. Dodać pozostałe masło. Liście szpinaku przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, większe liście posiekać i dodać do ryżu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Krewetki oczyścić, podsmażyć na 2/3 łyżkach oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać do risotto razem z sosem z patelni, posypać parmezanem.

Przepis z: "101 przepisów Świata Kobiety" tom 60

13:51, karto_flana
Link Dodaj komentarz »