Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 19 stycznia 2017
Surówka marchewkowa z lubczykiem

Na pewno przyda się zimą porcja witamin ze szczyptą ... miłości :)

Dla 4 osób:

2 łyżeczki posiekanych liści lubczyku

3 starte marchewki

1 starte jabłko

125 g jogurtu naturalnego

2 łyżki stołowe majonezu

1 łyżeczka soli

liście sałaty (u mnie rzymska mini)

1 pokrojona w plastry cebula (u mnie szalotka)

szczypiorek

Zmieszać razem marchew, jabłko, lubczyk, majonez i jogurt. Liście sałaty ułozyć na talerzu i położyć na nich surówkę. Udekorowac plastrami cebuli, szczypiorkiem i małymi listkami lubczyku.

Tagi: surowka
21:22, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 stycznia 2017
Korzenny placek marchewkowy

Cięzki, wilgotny i pyszny :)

Na forme o średnicy 26 cm

2 szklanki marchewki stratej na tarce jarzynowej

1 lyżeczka mielonego cynamonu

1/2 lyżeczki mielonego imbiru

1 szklanka bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, posiekane daktyle i morele, sliwki suszone)

1 szklanka wiorków kokosowych lub zmielonych migdałów w zalezniści od tego, co bardziej lubicie

3/4 szklanki brązowego cukru

2 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki mleka

Marchew wymieszac z bakalami, mielonymi migdalami (wiorkami kokosowymi), imbirem, cynamonem i olejem. Dodać mleko i jajka, wymieszać. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszac z pozostałą masą. Powinna byc bardzo gęsta. Przelozyć do natluszcoznej i wysypanej mąka foremki. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.

Ciasto smakuje z kremem z serka homogenizowanego, choć my lubimy najbardziej ciasta bez kremów.

Tagi: ciasto placek
12:18, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 stycznia 2017
Ranking 12stu najpopularniejszych potraw Z kartoflanegon pola na rok 2016

Sluchajcie, wiem, ze dawno nie pisałam. Bo się rozchorowalam niestety, no taka pora roku ;) Ale mam dziś za to podsumowanie 12stu najpopularniejszych potraw z mojego bloga z zeszłego roku. A były to;

1. Styczeń- Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską i serem feta

2. Luty- Udka gęsi w szynce

3. Marzec- Pasta kanapkowa z tuńczykiem i ricottą

4. Kwiecień- Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

5. Maj- Kanapki biedronki

6. Czerwiec- Ryba na porach

7. Lipiec- Szybkie drożdzowe rogaliki

8. Sierpień- Rolady wieprzowe

9. Wrzesień- Medaliony wieprzowe w sosie piwnym z kapustą po bawarsku

10. Październik- Gulasz rybny po węgiersku

11. Listopad- Ciastka twarogowo-śmietankowe

12. Grudzień- Muffiny bananowe z kruszonką

Obiecuję, ze już niedługo pojawią się tu nowe przepisy :)

14:05, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 stycznia 2017
Śledzie w sosie calvadosowym

Dla miłośników śledzi- ciekawy smak :)

Dla 4 osób:

8 filetów śledziowych matiasów

2 łyżki oleju

1łyżka soku z cytryny

2 male cebule

2 jabłka 

1 banan

3 łyzki gęstej śmietany

1 żółtko

sól, cukier, cynamon, mielone ziele angielskie

30 ml calvadosu (moze być brandy)

Śledzie zalać wodą i odstawić na 20-30 minut. Posiekać cebule i zeszklić na oleju. Obrac jabla i banana, zmiksować blenderem z sokiem cytyrynowym. Dodac podsmażoną cebulę, żółtko i śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem, cynamonem i zielem angielskim, na koniec wymieszać wszystko z calvadosem. Śledzie osuszyć, pokroić na kawałki i zalać sosem calvadosowym.

Życzę wam udanego nowego roku :)

21:02, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 grudnia 2016
Bułki z serkiem, pieczarkami, cukinią i dymką

Na sylwestrową przekąskę

 

Dla 4 osób:

 

1 średnia bagietka lub 4 bułki kajzerki

150 g pieczarek

300 g cukini

1 pęczek dymki

100 g serka kanapkowego o smaku ziołowym

2 łyzki oleju

sól, pieprz

 

Bagietkę pokroić na 8 częśći, a kajzerki na połowy. Posmarować serkiem. Pieczarki oczyscić i pokroić na plasterki. cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dymke pokroić w krążki razem ze szczypiorem. Na patelni rozgrzac olej. wrzucic pieczarki i podsmażyć 2 minuty, dodac cukinię, smażyć kolejne dwie minuty. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z posiekana dymka i już nie smażyć. Rozłożyć na pieczywo i od razu podawać.

 

Przepis z: "101 przepisów Świata kobiety" tom 56

13:27, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 grudnia 2016
Wesolych Świąt

Życzę wszytskim czytelnikom mojego bloga zdrowych i spokojnych Świąt Bożegonarodzenia. Smacznych spotkań przy rodzinnych stołach :) Do zobaczenia po Świętach :)

 

12:13, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 grudnia 2016
Sałatka tęczowa

W oryginale była z serem i szynką, więc możecie dodać, ale ja zrobiłam ją całowicie vege :)

Dla 4 osób:

200 g makaronu np. świderki, kolanka

po 1 papryce i cebuli dymce (wzięłam zółtą paprykę i kawałek czerwonej) 

2 ogórki konserwowe

puszka groszku

natka pietruszki (wzięłam suszoną)

po 100 g szynki i zółtego sera (zrezygnowałam)

po dwie łyzki oleju i octu

sól, pieprz, cukier

Makaron ugotowac w osolonej wodzie i wystudzić. Posiekać paprykę, dymke i ogórki. Wymieszać z zimnym makaronem. Dodac osączony z zalewy groszek, a takze ser i szynkę pokrojone w paseczki. Olej połączyć z octem, doprawić do smaku sola, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić do schłodzenia.

Przepis z: "101 przepisów Świata kobiety", tom 12

20:52, karto_flana
Link Dodaj komentarz »