Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 04 grudnia 2017
Polędwiczka wieprzowa w cebulce.

Na niedzielny obiad.



Zrodlo przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/poledwiczki-duszone-w-cebuli-4

Składniki

polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
4 średnie białe cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól, czarny pieprz, tymianek
ząbek czosnku

bulion

Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osmażamy polędwiczki z obu stron prze minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. 

Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu.

14:21, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 listopada 2017
Ziemniaki zapiekane z jajkiem i szynką

Zimą smakują nam różne zapiekanki :)

Dla 4 osob:

1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

100 g gotowanej szynki

sól, mielony biały pieprz

150 ml kwasnej smietany

2 jajka

150 g parmezanu lub innego twardego sera

2 cebule

olej

Cebule obrac i posiekać w piórka, zeszklić na oleju.

Wystudzone ziemniaki obrać i pokroic w plastry. naczynie do zapiekania wysmarowąć masłem. Szynke pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać warstwowo ziemniaki, cebulę i szynke. Ostatnią warstwa mają być ziemniaki. Każdą warstwę ziemniakow posolić i popierzyć. Całość zalać śmeitaną rozbełtana z jajkami. Zapiekac w temperaturzez 180 st C. 20 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiec na złoto. (W wersji na zdjęciu zrezygnowalismy z sera)

Tagi: zapiekanka
15:33, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 22 listopada 2017
Cukier różany

Witajcie, znów jakoś mnie wpisow na kulinarnym blogu. Osttanio zajmuje mnie kompletnie inny projekt, ale po neidzieli obiecuję sie poparwić.

Tymczasem szybki przepis na cukier różany którym możecie posypać rózne świąteczne wypieki.

Tu zapakowany jako prezent.

W sezonie zbieramy świeże płatki róż karbowanej, dzikiej rózy, może być tez ogrodowa. Oczyszczmy (lubią w nich siedzieć różne zwierzatka) i myjemy. Ja miałam ok. 2 garści płatow. Dosypałam 2 łyżki cukru i zmiksowałam na maź. Następnei wymeiszałam z ok. 300-100 g cukru, cukier przesypałam na balchę do pieczenia i wysuszyłam w piekarniku, tłuczkiem cukier został rozbity, gdyz się skawalił. Mozna zmielić w młynku wtedy otrzymamy cukier puder.

16:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 listopada 2017
Szwabski placek z jabłkami

Zapraszam na urodzinowe słodkości :) Wracam prosto z urlopu w Szwabii :)

Na formę o średnicy 26 cm

600 g jabłek

sok z cytryny

5 jajek

220 g brązowego cukru

125 g masła

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Make przesiać do miski i wymeiszać sz solą i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzec z cukrem na puszysta masę, dodac masło i utrzeć. Dodać makę i wymieszać. Wyłozyć do natłuszczonej foremki, poukładać na wierzchu jabłka, wypukłą częscią do góry. wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec w temperaturze 200 st C. ok 50 minut

Przepis z ksiązki: "Obst- und Blechkuchen" wyd. Belvista

Tagi: ciasto placek
15:10, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 października 2017
Kremowa zupa z kurek

Zupa pyszna neisamowicie- z zebranych w lesie świezych kurek.

Dla 4 osób:

400 g kurek

1 l bulionu warzywnego

1 marchewka

4 ziemniaki

1 czerwona cebula

2 łyzki masła

2 łyzki oliwy

2 łyzki octu balsamicznego

4 ziarenka ziela angielskiego

2 listki laurowe

4 łyzki smietanki 30 procentowej

sól, pieprz

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać ziele angielskie i listki laurowe,dusić pod przykryciem. Kurki oczyścić. Na patelni rozgrzać masło i oliwę , wrzucić kurki. Smażyć wraz z posiekaną cebulą i octem. Kiedy kurki zmiękną przelać całość do gotującego się wywaru warzywnego. Usunąć ziele angielskie i listki laurowe, zmiksować, doprawić do smaku i dodać śmietankę.

Tagi: zupa
16:47, karto_flana
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 października 2017
Chlebek bananowy/Bananenbrot/Bananabread WBD 2017

 

World Bread Day, October 16, 2017

W zasadzie to rodzaj ciasta, ale można przyjąć, ze to rodzaj słodkiego chleba. Upiekłam na Światowy dzień chleba.

Na formę keksową o boku 30 cm:

400 g bananów

1 łyzka soku z cytryny

4 jajka

150 g masła

150 g brązowego cukru

1/4 łyzeczki starego imbiru

1/4 łyzeczki cynamonu

150 g maki pszennej typu 450

200 g maki pszennej typu 1700

2łyzeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g posiekanych orzechow włoskich

Foremke wysmarowac tłuszczem i posypać tartą bułką. Banany obrać, polać sokiem z cytryny i zmiksować. Białka jajek oddzielić ozółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, imbir i cynamon i ubijąc dalej. Makę wymieszac z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodac do masy jajecznej wraz z bananami i wymieszać  Na koniec dodac orzechy  i białka, lekko wymeiszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 st C piec 50/60 minut. Pod koniec pieczenia sprwadzić aptyczckiem czy chlebek jest upieczony w środku.

Przepis z: "Backen im Fruehling, Die neue Frau" nr 1/2012

Tagi: chleb ciasto
16:40, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 października 2017
Bakłażan z mięsnym sosem

 

Dla 4 osob

4 bakłażany

2 łyzki oliwy z oliwek

2 cebule

400 g mielonej wołowiny

sól, pieprz

250 g pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

olej, bułka tarta

Bakłażany umyć i pokroić w plastry, usmazyć na połowie oliwy. Na drugiej połowie zezłocić posiekaną cebulę, dodac mięso, posolić i popierzyć, podsmazyć i smazyc mieszając 20 minut. Dodac obrane i posiekane pomidory oraz przecier pomidorowy. Dusic do momentu odparowania płynu. Lekko wystudzić. Do jednej duzej formy lub 4 mniejszych wysnarowanych i wysypanych tałatą bułką wyłożyć warstwe plastrow bakłżana. Nastepnie sos mięsny i snów bakłażany. Zapiekac w piekarniku ok 15/20 minut w zalezności od wielkości foremek.

15:17, karto_flana
Link Komentarze (1) »