Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
wtorek, 10 kwietnia 2018
Zebra

28536915_2192129224131337_1959801433_n

Dzisiaj zapraszam na klasyk, czyli zebrę, przystrojoną, jak urodzinowy tort. Prawda, ze to ciekawy pomysł?

Przepis z Mirabelkowego bloga

  • 2,5 szklanki mąki (325 g) + 2 łyżki, 
  • 5 jaj, 
  • 1,5 szklanki cukru (300 g), 
  • 1 szklanka gazowanego napoju pomarańczowego (250 ml), 
  • ½ szklanki oleju (125 ml), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie) 


 Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po 1 żółtku i po trochę cukru, aż wszystkie składniki się połączą. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać mąkę z proszkiem, napój pomarańczowy i olej, całość bardzo delikatnie wymieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek. 
Ciasto podzielić na 2 równe części (najlepiej na wadze postawić miskę i odważyć połowę masy, czyli ok. 620-650 g). Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2-3 krople aromatu rumowego, delikatnie wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiej części dodać 2 łyżki mąki i również ostrożnie wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Na środku wyłożyć 2 solidne łyżki jasnej masy, następnie w to samo miejsce na środku nałożyć 2 łyżki ciemnej masy. Masy wykładać na przemian w to samo miejsce na środku tortownicy, jedna warstwa na drugą. Masy będą same rozchodzić się na boki, tworząc wzór. Pod koniec, gdy masy nie będą się już tak rozchodzić, można zmniejszyć ilość nakładanej masy do 1 łyżki.  Piec w 180°C przez ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.

28510827_2192129277464665_2081849097_n

13:13, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 kwietnia 2018
Wielkanocne "puchate" ciasteczka

IMG_0717

Przepis z jednej z niemieckich stron internetowych. Mogą ozdobić świąteczny stół.

Na 20 sztuk:

200 g twarożku zmielonego

50 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko

6 łyżek oleju

40 ml mleka

300  g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub aromat cytrynowy

szczypta soli.

Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie foremkami wykrawać ciasteczka i piec w temperaturze 180 st C. na złoty kolor (ok. 12-15 minut). Można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu!

Życzę wszystkim czytelnikom bloga Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

Tagi: ciastka deser
10:12, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 marca 2018
Kotleciki z ryby

28535506_2192129344131325_2078558207_n

Bardzo smaczne :)

dal 4 osób:

600 g filetów z ryby

1 cebula

3 jajka

100 g tartej bułki

sól, pieprz

mąka

masło, olej

Filety rybne opłukać, drobno posiekać. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Wystudzić o dodać do ryby. Następnie dodać 2 jajka tartą bułkę.  Formować kotlety, panierować w mące, rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem kaparowym

 

Tagi: ryba
12:12, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 marca 2018
Kurczaczki z faszerowanych jajek

IMG_0090

Pomysł na wielkanocną zabawę dla dzieci, moje wykonały moje dzieci.

Wystarczy zagotować jajka na twardo, przekroić poziomo i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć z majonezem i napełnić połówki jajek.

Posadzić na sałacie. Dzioby i grzebienie powstały z plasterków ugotowanej marchewki,a  oczy z goździków.

13:22, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 marca 2018
Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego

IMG_0198

Już zaczynam przygotowania do Świąt.

Na dwie barankowe foremki.
400 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g- odpowiada połowie paczki świeżych drożdży)
skórka otarta z pomarańczy
100 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
3 jajka
120 g masła
do dekoracji: cukier puder i dwie rodzynki na każdego baranka
W misce wymieszać mąkę, sól, suszone drożdże, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać letnie mleko, rozpuszczone, przestudzone masło i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto (może być naprawdę dość wilgotne). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie wysmarować foremki i wysypać mąką. Napełnić ciastem mniej więcej do połowy i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do gorącego piekarnika (175 st. C) i piec ok 30 minut. Ostrożnie wyjąć z foremek i obsypać cukrem pudrem, a z rodzynek zrobić oczy baranka.
11:20, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 marca 2018
Pikantny sos paprykowy

Polecam do mięs:)

Dla 4 osób:

100 g słoniny

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki mielonej papryki pikantnej

700 ml wywaru mięsnego

2 czerwone papryki

sól, pieprz

mielony kminek

200 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki mąki

majeranek

Słoninę pokroić na drobno, wysmażyć na skwarki, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Krótko podsmażyć, posypać zmielonymi paprykami i po chwili zalać wywarem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pokrojone papryki i gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz kminkiem. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Gotować na małym ogniu 20 minut. Na końcu dodać majeranek.

13:27, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 marca 2018
Polędwiczka wieprzowa z nadzieniem z suszonych śliwek

Przepis z bloga Od Kuchni.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • 11-15 suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz w młynku
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina oleju do smażenia


Polędwiczkę myjemy i kroimy na 4 równe kawałki. Przez środek każdego kawałka, wzdłuż przebijamy nóż, a następnie przekręcamy go delikatnie wokół własnej osi, tworząc miejsce dla śliwek. W powstałą dziurkę w polędwiczkach wkładamy śliwki, po 2-4 w każdym kawałki. Tak przygotowane kawałki nacieramy papryką, oprószamy pieprzem oraz solą a następnie podsmażamy przez 1-2 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Spory kawałek foli aluminiowej nacieramy masłem, układamy na nim polędwiczki, smarujemy je płynnym miodem (najlepiej użyć silikonowego pędzelka) oraz ponownie oprószamy odrobiną pieprzu. Folię z polędwiczkami szczelnie zawijamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

17:37, karto_flana
Link Komentarze (1) »