Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 18 listopada 2016
Ciastka twarogowo-śmietankowe

Przepis na podstawie bardzo starego przepisu, który zapisałam jako dziecko w notatniku kulinarnym jakieś 30 lat temu. Już wtedy lubiłam gotować.

 

Na jakieś 50-60 sztuk (dokładnie nie liczyłam)

2 jajka

250 g twarogu

500 g mąki

250 g gęstej kwaśnej smietany

125 g masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę wymieszać z sodą, cukrem waniliowym i cukrem, dodac posiekane masło. Dodać pozostałe składniki i wyrobic ciasto. Będzie dość luźne. Miske z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Następnie wyjąc podsypac mąką, wałkować i wykrwac foremkami ciasteczka. Piec w temperaturze 180 st C. ok 10-12 minut na złoty kolor.

13:38, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 15 listopada 2016
Szwedzki hot-dog

Szwedzkie hot dogi są u nas bardzo popularne. Do tego stopnia, ze probowalismy je z dzieciakami odtworzyć. Kupilam też książkę "Schwedische Küche", ale zaginęła, podejrzewam, że przejął ją mój starszy synek.

Potrzebujemy 4 podłużne bułki, które rozkrawamy i podgrzewamy w piekarniku. W gorącej wodzie podgrzewamy 4 parówki. na bułce rozmarowujemy musztardę i kechup. Posupujemy suszona cebulą i pokrojonymi w plasterki korniszonami.

Wpis dodaje do akcji Kuchnia Skandynawska.

09:15, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 05 listopada 2016
Placek dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Pyszny jesienny wypiek :)

 

 

Na formę o średnicy 26 cm:

700 g dyni

1 jabłko

1 pomarańcza

80 g rodzynek

40 g masla

120 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

200 g śmietany kwaśnej

3 jajka

pół łyżeczki cynamonu

250 g ciasta francuskiego

Dynię i jabłko brać, wyjąc nasion,a pokroić w kostkę. Udusić na maśle, aż będą miekkie. Rodzynki zalać wrzatkiem, odcedzić. Pomaranczę umyc i sparzyć otrzeć skórkę, a sok wycisnąć i zalać sokiem rodzynki. Pozostaiwć na pół godziny. Odecedzić, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, śmietaną, jajkami i cynamonem. Foremkę wyłozyć ciastem francuskim, obciążyć groszkiem do pieczenia i piec w temperaturze 210 st. C ok. 10 minut. Nastepnie wyjąc groszek i wyłozyc dynie z jabłkiem na podpieczony spód. Zalać masa smietanową, wstawic do piekarnika, piec kolejne 30 minut.

Przepis z: "Frau mit Herz spezial. Backen nach Grossmutters Art" nr 2/2012

Tagi: ciasto placek
21:29, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 01 listopada 2016
Paluchy Wiedźmy

Halloweenowe pieczenie z dziećmi.



 

A oto wyniki naszych kuchennych poczynań.

 

 

 

Na ok. 20 sztuk:

 

200 g surowego marcepanu

250 g mąki

100 g cukru

szczypta soli

1 jajko

1 białko

125 g masła

migdały

 

Marcepan zetrzeć na tarce, wymieszać w misce z cukrem, mąka i solą. Jajko roztrzepać i dodać wraz z drobno posiekanym masłem do miski, wyrobić ciasto. Zawinąc w folie spożywcza i odstawić na 30 minut do lodówki. Migdały podzielić wzdłuż na połówki. Z ciasta formować paluchy i wkładać połówki migdałow przyklejając odrobiną białka. Nożem zrobić rowki na zgięcia palców.

Piec w temperaturze 180st C (z termoobiegiem- 160st C) ok. 10 minut.

 

Przepis z: "Sweet dreams" nr 3/2014

Tagi: ciastka
21:03, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 października 2016
Makaron z tuńczykiem

Na Światowy Dzień Makaronu :) Słuchajcie, ale się objadłam! ;)

 

Dla 4 osób:

300 g mrożonego groszku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 mała cebula

200 g pomidorków koktajlowych

400 g makaronu

250 g tuńczyka w oleju

olej

30 g startego parmezanu

1 cytryna

Groszek wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować krótko (3-5 minut). Czosnek przepuścic przez praskę, obraną cebulę posiekać. Pomidorki umyć i pokroić na połowki. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobnić widelcem. W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 lyzki oleju. Wlozyć cebule i czosnek, przesmażyć na złoto, dodać tunczyka. Dodać obgotowany groszek i połówki pomidorow, wymieszac i smażyc przez chwilę. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rozłożyc na talerze i posypać parmezanem. Kto lubi może dodać bazyliowe pesto.

Przepis z : "101 przepisów Świata Kobiety" tom 56

 

21:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
Pierś z kurczaka nadziewana serem na szpinakowym ryżu

Gorąco polecam! :)

Dla 4 osób:

200 g ryżu

4 pojedyńcze piersi kurczaka (gdy mamy podwójne każda dzielimy na pół, a więc inaczej 2 podwójne)

100 g sera gouda

8 plasterków surowej szynki np. parmeńskiej

200 g zielonej fasoli strączkowej (może być mrożona)

225 g szpinaku (również może być mrożony)

suszony tymianek

sól, pieprz

200 ml rosołu drobiowego

2 łyżki masła

Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki pieprzu. Filety umyć, osuszyć, naciąć w środku kieszonkę i włożyć do niej ser. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Filety posypać pieprzem, owinąc dwoma plasterkami szynki (nie solimy, gdyż szynka jest już mocno słona), przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać rosołem, piec przez 25-30 minut. W tym czasie ugotowac ryż w osolonej wodzie i odcedzić. Fasolę oczyścić i ugotowac w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczony szpinak, przykryć pokrywka, posolić i popieprzyć, chwilę dusić razem, dodac fasolę, wymieszać. Wyłozyć na talerze i połozyć na wierzchu filet z kurczaka, polać sosem powstałym w czasie pieczenia.

Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 10/12

Tagi: kurczak
21:20, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 października 2016
Leberknödel

Mam pewne klopoty z przetlumaczeniem nazwy tego dania. W zasadzie to dodatek do dań. Pulpety z... watrobki podawane, tutaj w Bawarii, w rosole.

Dla 4 osób:

200 g wątróbki cielęcej

1 duża cebula

 1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

2 kromki chleba tostowego

60 ml mleka

40 g słoniny

2 jajka

80 g tartej bułki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sol, pieprz

szczypta majeranku

nieco otartej skorki z cytryny

Watróbkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę oczyścić i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę. Tosty pokroić, zalać mlekiem. Watróbkę, cebule i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Chleb odcisnąć i dołozyc do zmielonej masy. Dodac jajka, tartą bułkę i pietruszkę. Dodac przecisniety przez praskę czosnek, wrobic gładką masę, doprawić do smaku pieprzem sola, majerankiem i skórka cytrynową. Odstawić do lodówki na 30 minut. Nastepnie wigotnymi dłońmi formowac pulpety, gotować w oslonej wodzie na niewielkim ogniu przez 15 minut. Podawać w rosole. 

Przepis  z ksiązki: "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert" wyd. Weltbild 2008.

Tagi: zupa
20:56, karto_flana
Link Komentarze (1) »