Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 16 października 2016
Paluchy drożdżowe z musli (Müsli Stangen)

Müsli Stangen- to oryginalna nazwa tego wypieku. Przepis znaleziony na pudełku z musli "Kölln Müsli Früchte ohne Zucker". Naprawde pyszne. Super lecker. :)

Na 10 sztuk:

150 mleka

100 g masła

325 mąki pszennej tortowej

1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

235 g musli z owocami bez cukru (wzięłam pełnoziarniste)

1 lyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 jajko

poza tym

1 żółtko

1 łyżka mleka

50 g musli z owocami bez cukru

Mleko ogrzac i rozpuścic w nim masło, ostudzić do letniej temperatury. Mąkę wymeiszą cz drożdżami. Diodac sół, jajko, cukier, musli, wymieszać, na koniec dodac mlekjo z masłem i zagnieść ciasto. Odstawić pod przyjryciem do wyrośnięcia na 50 minut. Ciasto zagnieść ponownie na omączonym blacie, uformowac 10 paluchów. Smarować żółtkiem rozmieszanym z 1 lyżką mleka. Obtaczać w musli, ktore lekko docisnąć. Przykryć i odstwić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec w nagraznym piekarniku w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 170st C) ok. 25 minut.

To mój tegoroczny wpis do Word Bread Day 2016.

Dis ist mein Beitrag um Worldbreadday 2016.

World Bread Day 2016 (October 16)

10:05, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 15 października 2016
Ryba w boczku na posłaniu ze szpinaku

Ryba plus szpinak pasuja idealnie :)

Dla 4 osób:

1 kg filetów rybnych

cytryna

olej

200 g wędzonego boczku

100 g zółtego sera

2 łyzki siekanych ziół (natka pietruszki, oregano)

500 g szpinaku

mąka

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Rybe ołukac i osuszyć. Każdy kawałek ryby skropic sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Owinąć nim filety rybne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser zółty zetrzeć na tarce, posypac ryby. Następnie posypac posiekanymi ziołami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C. Szpinak przebrac, ociac ogonki (można też wziąc mrożony), umyć. Na petelni rozgrać 2-3 łyzki oleju. Wrzucic posiekany czosnek, wsypać 1-2 łyzki mąki. Przesmażyc na rumiano i dodac szpinak.Dusić przez kilka minut. Doprtawić do smaku solą i pieprzem. Ułozyć na talerzac a na wierzchu położyć rybę.

Przepis z: "101 przepisów Świata kobiety" Tom 48

Tagi: ryba
21:17, karto_flana
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 10 października 2016
Prosta tarta z jabłkami

Jesienne jabłuszka są pyszne :)

Na forme do tart o średnicy 26 cm:

100 g mąki

85 g masła

4 jabłka

szczypta soli

2 łyzki cukru

4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek

Makę, 60 g masła, sól, 1łyżkę wodyumieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyc do lodówki na 30 minut. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartke pokroic na plasterki. Foremke natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwalkować i wyłozyc nim foremkę. Ułożyć plasterki jabłek. Następnie położyc pozostałe masło w cienkich wiórkach. Posypać pozostałym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175st C (z termoobiegiem- 150 st C) ok. 60 minut. Wystudzić. Galaretkę zagotowac z jedna łyżką wody i posmarowac tartę.

Przepis z: "Tina spezial Backen" nr 01/2015

Tagi: ciasto placek
20:38, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 października 2016
Steki wołowe a 'la Esterhazy

Rodzina szlachecka Esterhazy zasłynęła na terenie całej monarchii austro-węgierskiej jako wybitni smakosze. To danie jest obecnie popularne również w Austrii.

Dla 4 osób:

4 steki wołowe z tluszczem na brzegu po ok. 180g

sól, pieprz

1-2 łyżki mąki

6 szalotek

2/3 łyzki masła

ok. 300-400ml bulionu wołowego

1 marchewka

pół korzenia pietruszki

mały kawałek korzenia selera

50 g pokrojonego w kostkę boczku

4 łyżki kwaśnej smietany

1 łyżka posiekanych kaparów

skórka otarta z cytryny

posiekana natka pietruszki

Piekarnik nagrzać do temperatury 180st C (z termoobiegiem- 160st C). Steki ponacinac na brzegach od strony tłuszczu i nieco rozbić, posolić i popierzyć. Z jednej strony obtoczyć w mące. Szalotki oczyścić i posiekać  w półplasterki. Na patelni rozgrząc 1/2 łyżki masła. Obsmażyć mięso najpierw po stronie z maką przez 2 minuty, następnie 2 minuty po drugiej stronie. Wyjąć z patelni i przełozyc do innej z pokrywką. Szalotki podsmazyć na pozostałym maśle, dodac połowe bulionu i zagotować. Przelac do steków, przykryć pokrywka i wstawić do piekarnika na ok. godzinę, od czasu do czasu obracac i ewentualnie dodac bulionu.

W tym czasie oczyścić warzywa, posiekac w słomkę, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodac nieco bulionu i udusić, aby był jeszcze lekko twardawe.

Mięso wyjąc z sosu. Mąkę (1 łyżka) wymiesząć ze smietana i zagęścić sos, dodać kapary, doprawić do smaku pierzem i sola oraz odrobiną skórki cytrynowej. Mieso ponownie włożyc do sosu, na wierzchu ułożyć warzywa i posypac natka pietruszki.

Przepis dodaję akcji:

Przepis z: "Meine Familie und Ich books" - "Alpenküche für zu Hause" 9/2015

(przeprasazam za zdjecie nieciekawe, tym razem nie udalo sie zrobic lepszego)

Tagi: wolowina
20:32, karto_flana
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 października 2016
Gulasz rybny po węgiersku

Gulasz rybny?- bardzo smaczny!

Dla 4 osob:

400 g filetow z ryby (najlepiej z karpia, wzielam sandacza)

1-2 cebule

1-2 lyzki koncentratu pomidorowego

50-100 g sloniny lub boczku

2-3 ziemniaki

2 szklanki bulionu warzywnego (moze byc tez wrzatek)

oliwa

sok z cytryny

papryka slodka w proszku

pieprz, sol

Filety pokroic na kawalki, skropic sokiem z cytryny, oprosyzc sola i pieprzem, odstawic do lodowki.Pokrojona slonie lub boczek podsmazyc na oleju, czesciowo stopic, dodac posiekana cebule, lekko podsmazyc. Dodac 1-2 lyzecyki papryki i koncentrat pomidorowy, zalac wywarem (wrzatkiem). Dodac ziemniaki pokrojone w kostke i rybe. Dusic pod przykryciem ay ziemniaki beda miekkie.

Przepis dodaje doa akcji: Festiwal kuchni węgierskiej

Zrodlo przepisu: Kalendarz nascienny

Tagi: gulasz ryba
21:42, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 października 2016
Nagietkowe babeczki

Nadspodziewanie dobrze smakowaly dzieciom, choc nie obylo sie bez pytan: A co to jest to pomaranczowe? ;)

Na 8-9 sztuk

100 g miekkiego masla

100 g cukru pudru

2 jajka

1 szklanka maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

2 lyzki stolowe swiezych, posiekanych platkow nagietka

polaczyc maslo, cukier, jajka, make i proszek do pieczenia i wymiesyac na jednolita mase. Dodac 1 1/2 lyzki platkow nagietka. Wylozyc ciasto do papierowych papilotow. Wierzch posypac reszta platkow z odrobina cukru. Piec w temperaturze 160st C ok. 25-30 minut.

Tagi: ciastka
20:54, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 września 2016
Makaron z cukinią, papryka i serem feta

To już ostatki cukini z ogródka- będę tęsknić za nią przez cały rok...

Dla 4 osób:

400 g makaronu

po 1 zielonej i 1 żółtej cukini (kabaczek)

1 żółta papryka

pół cytryny

1 ząbek czosnku

1 pęczek szczypiorku

200 g sera feta

4 łyżki oleju

sól, pieprz

2 łyżki marynowanych kaparów

Makaron zagotować w osolonej wodzie, odcedzić, 100 ml wody zachować. W tym czasie umyć cukinie, odciąć końce i pokroić w cienkie paski np. obieraczką do szparagów. Parykę oczyścić, umyc i pokroić w cienkie paski. Cytryne sparzyc, skórkę zetrzć na atrce,a sok wycisnąc. Czosnek obrac i drobno posiekać. Szczypiorek umyc i posiekać. Ser feta pokruszyć.

Na aptelni rozgrzac olej, dodac cukinię i paprykę, dusić 2 minuty. Dodac posiekany czosnek, skórke z cytryny i kapary. Dodac makaron, wymieszać. Dodać sok z cyryny i wode od gotowania makaronu. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron podawac posypany serem feta i szczypiorkiem.

Przepis z: "Meine Familie und ich" nr 9/2013

21:22, karto_flana
Link Dodaj komentarz »