Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 29 września 2017
Zwetschkenstrudel/ Strudel ze śliwkami węgierkami

U mnie ponownie regionalnie- po bawarsku, tym razem na zakończenie Oktoberfest.

 

Na jeden strudel dlugości ok 30 cm.

Płaty ciasta strudlowego ewentualnie francuskieho 490 g

600 g sliwek węgierek

3 długie biszkopty

3/4 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów laskowych

2 łyzki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu 

pół szklanki mleka

Biszkopty zmielic i wymeiszac z migdałami oraz cynamonem. Sliwki umyc i pokroić na połówki, wymeiszac z cukrem. Platy ciasta strudlowego ukąłdać jeden na drugim, smarując każdy płat mlekiem. Plat ciasta francuskiego wystarczy rozłozyć na papierze do pieczenia. Ulozyc sliwki pozostawiajac wolny brzeg 5- 6cm. Posypac 3/4 mieszanki migdałowej.  Zawinąc srudel, posmarować na wierzchu mlekiem i posypać pozostałą miesznką. Piec w temperaturze 200st C przez 30-40 minut.

Przepisz :"Magazyn kulinarny Poradnika domowego" 9/2017

17:40, karto_flana
Link Komentarze (2) »
środa, 20 września 2017
Kartofle nadziewane śledziem

Dla 4 osób

8 dużych ziemniaków

1 łyżka oleju

Sos:

200 ml jogurtu naturalnego

250 śmietany

posiekany szczypiorek i koperek

sól, pieprz, mielona pikantna papryka

1 łyżka soku z cytryny

szczypta cukru

Nadzienie:

8 kawałków śledzia w oleju

2 czerwone papryki

1 zielona papryka

Ziemniaki w mundurkach umyc, natrzeć olejem, zawinąc w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez godzinę. Sładniki sosu wymieszać i włozyć do lodówki na godzinę. . Śledzie i papryki pokroic na drobne kawałki, wymieszać. Ciepłe kartofle pokroić na krzyż, powstałe otwory wypełnić sledziem i papryką, polac sosem.

14:03, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 września 2017
Drożdżowe precelki na słodko

Jak co roku w okolicach Oktoberfest chciałabym przyblizyc wam nieco bawarska kuchnię.

Oto nasz przepis na 10 sztuk:

 

0,5 kg mąki

pół paczki drożdży (21 g)

50 g cukru

150 ml letniego mleka

150 g jogurtu naturalnego

75 g masła

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

 

żółtko

 2 łyzki mleka

 cukier perlisty

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać jogurt, masło, sól i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Z ciasta lepić precelki, wykładac na blachę, smarowac żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec w teperaturze 190 st C ok 20 minut.

 

Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013

 

I jeszcze zdjęcie z autentycznymi bawarskimi precelkami w tle :)

 

 

 

:) Ab in die Wiesen :)

12:02, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 września 2017
Karmelowa kapusta

Kolejna kartka z kalendarza...

Tagi: kapusta
22:42, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 06 września 2017
Sznycle z warzyw

Dziś zobaczyć możecie z jakiś przepisów korzystam najczęsciej: kartki z kalendarzy różnych dat ;)

Tagi: kotlety
23:00, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 sierpnia 2017
Sernik na zimno z musem morelowym

Witajcie, zapraszam po dlugiej przeprowadzkowej i urlopowej przerwie. Sernik na zimno z bloga Kwestia Smaku.


pół kg zmielonego twarogu sernikowego
pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 pomarańcza lub cytryna

1 puszka mleka kokosowego(400ml)

4 łyżeczki żelatyny w proszku

200g czekolady białej

ok 300-400 g owoców sezonowych

 


Przygotować tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm, jeśli robimy spód - wyłożyć spód ciasteczkami. Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem i wanilią napowietrzając trochę masę.

 

Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem.

Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym, wyjąć gęste mleko z puszki i włożyć je do masy serowej, zmiksować lub mieszać za pomocą ubijaczki. Pozostałą wodę z puszki wykorzystać do rozpuszczenia żelatyny.

Żelatynę najpierw namoczyć w metalowym kubku przez 10 minut w kilku łyżkach wody kokosowej, później dodać więcej wody kokosowej i sok z pomarańczy lub cytryny i podgrzać żelatynę nie zagotowując (!), cały czas mieszając aż cała się rozpuści (nie będzie widocznych ziarenek żelatyny). 

Do ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2 - 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.

W masę powciskać owoce: połówki truskawek lub maliny, jagody, porzeczki, borówki i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

 



U mnie spód biszkoptowy i morele.

Zamiast żelatyny w proszku żelatyna w płatkach (ok 11 płatków do sera i 2 płaty do morelowego musu na wierzch) z oryginalnego przepisu pominęłam także białą czekoladę.




 

Pozstaram się już być na bierząco. Uzbieralam dla was sporo ciekawych, wypróbowanych przepisów.

21:42, karto_flana
Link Komentarze (2) »
niedziela, 28 maja 2017
Biszkopt z truskawkami.

Hej, hej, udało mi sie wpaść tutaj na chwilę w ferworze przeprowadzki. Mam nowy i bardzo dobry przepis na biszkopt. Polecam na ciasta z owocami, bo wychodzi dość niziutki. Na wysoki tort pewnie by trzeba podwoić składniki.


Biszkopt:

3 jajka,

pół szklanki cukru,

niepełne pół szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąki i proszek łączymy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier, im piana sztywniejsza tym lepiej, następnie po jednym żółtku. Włączamy piekarnik - funkcja góra - dól na 50 stopni,w tym czasie dodajemy po łyżce mieszanki mąk i mieszkamy (najlepiej drewnianą łyżką). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i stopniowo podwyższamy temperaturę do 170. Pieczemy do zarumienienia, w zależności od pieca może to być 12 minut, a nawet 25.

 



 

No a tak przezentuję się ciasto z tego przepisu: biszkoptowy spód, truskawki, pomarańczowa galaretka i nieco bitej śmietany.

 

Pozdrawiam, postaram się zaglądać i może uda siępokazać moją nową kuchnię?


Tagi: ciasto
18:01, karto_flana
Link Dodaj komentarz »