Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 18 grudnia 2016
Ryba w boczku z warzywami

Ryby zawsze mile widziane :)

Dla 4 osób:

800 g filetów z ryby morskiej

2 marchewki

6 szalotek

2 ząbki czosnku

100 ml białego wina wytrawnego

1 łyżka masła

1 łyżeczka musztardy francuskiej

100 g surowego boczku

sól, pieprz, olej

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą pieprzem, posmarować musztardą, zrolować i owinąć plasterkiem boczku. Spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką. Marchewki oskrobać, pokroić na kawałki, szalotki obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Wrzucić szalotki i marchew, przesmażyć na złoty kolor, dodać czosnek oraz białe wytrawne wino. Dusić kilka minut na małym ogniu. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło i wymieszać. Filety usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z warzywami z patelni.

Przepis z : "101 przepisów Świata Kobiety" tom 56

Tagi: ryba
21:34, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 grudnia 2016
Sernik z marcepanem

Bez spodu, z pewnością przepis moze się przydać na Święta.

Na formę o średnicy 26 cm:

75 g masła

7 jajek

500 g chudego twarogu

500 g tłustego twarogu

250 g cukru

2 paczki budyniu waniliowego

szczypta soli

200 g surowej masy marcepanowej

100 g gęstej śmietany 30%

Foremkę natłuścić i wysypać tartą bułką. Masło rozpuścić, wystudzić. Białka 6ciu jaj oddzielić od żółtek. Twaróg zmielić trzykrotnie, wymieszać z żółtkami, cukrem i budyniem. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodac do masy serowej i lekko wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika- 175 st C (z termoobiegiem- 150 st C). Marcepan zetrzeć na tarce jarzynowej, dodac jajko, wymieszać, następnie dodać śmietanę i wymieszać. Po 30 minutach pieczenia rozprowadzić mase marcepanowa na środku sernika, tak, aby nie dotykała samych brzegów, odstęp powinien wyniesć ok. 1 cm. Piec jeszcze kolejne 30 minut. Ostudzić w piekarniku 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem można wyjąć.

Przepis z: "Laura. Backen" nr 3/2014

21:06, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 07 grudnia 2016
Polędwiczka wieprzowa w cieście chlebowym

Tym razem pomogłam sobie gotowa mieszanka chlebową. 

Dla 4 osób:

1 polędwiczka wieprzowa o wadze 600 g

250 g gotowej mieszanki chlebowej do wypieku jasnego pieczywa

3 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka, tymianek, kolendra)

2 łyzki oleju

sól, pieprz

Ciasto chlebowe przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wyrośnięcia. Polędwiczkę umyc, osuszyć, posolić i popieprzyć i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Obtoczyć w posiekanych ziołach. Ciasto rozwałkowac, zawinąc w nie polędwiczkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze  180st C (z termoobiegiem-160 st C) ok. 20/25 minut.

Przepis z: "Meine Familie und ich" nr 10/2012

22:00, karto_flana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 01 grudnia 2016
Muffiny bananowe z kruszonką

Na 12 sztuk:

300 g mąki

100 g mielonych orzechów laskowych

175 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli

2 dojrzałe banany

1 jajko

150 g jogurtu naturalnego

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

Masło rozpuscić i wymieszać z 100 g mąki i 75 g cukru, zrobić kruszonkę. 200 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, orzechami i solą. Banany obrac i zmiksować z jajkiem, olejem  i jogurtem. Dodac do sypkich składników. Wykałdac do foremek muffinkowych, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175 st. c (z termoobiegiem- 150st C) ok. 25 minut.

Przepis z: "Laura Backen nr 3/2016

sobota, 26 listopada 2016
Śledzie po duńsku

Sezon na śledzie już się zbliża. Może macie ochotę na wersję skandynawską? ;)

Dla 4 osób:

4 śledzie matiesy wymoczone w wodzie zakwaszonej cytryną,

3 łyżki kaparów

3 łyżki posiekanej cebuli

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego koperku (wzięłam suszony)

2 łyżki posiekanych korniszonów

pół filiżanki gęstej śmietany

pół filiżanki majonezu

1 łyżeczka keczupu

sól, pieprz

łyżeczka soku z cytryny

pół łyżeczki cukru pudru

pół łyżeczki curry

Śledzie pokroić n a małe kawałki i ułożyć na półmisku. Kapary drobno posiekać. Śmietanę utrzeć z majonezem, keczupem, dodać sól, pieprz, sok z cytryny, cukier puder i curry. Dodać posiekane warzywa. Sos rozłożyć na śledziach, wstawić do lodówki na pół godziny. Przed podaniem posypać koperkiem.

Przepis uczestniczy w akcji: Kuchnia skandynawska

Przepis z: "101 porad Kobiety i życia" nr 12/96

Ogólnie to mialam więcej dolozyć do tej akcji,a le osttanio z blogowaniem mi nie po drodze....

Tagi: ryba
21:26, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 18 listopada 2016
Ciastka twarogowo-śmietankowe

Przepis na podstawie bardzo starego przepisu, który zapisałam jako dziecko w notatniku kulinarnym jakieś 30 lat temu. Już wtedy lubiłam gotować.

 

Na jakieś 50-60 sztuk (dokładnie nie liczyłam)

2 jajka

250 g twarogu

500 g mąki

250 g gęstej kwaśnej smietany

125 g masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę wymieszać z sodą, cukrem waniliowym i cukrem, dodac posiekane masło. Dodać pozostałe składniki i wyrobic ciasto. Będzie dość luźne. Miske z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Następnie wyjąc podsypac mąką, wałkować i wykrwac foremkami ciasteczka. Piec w temperaturze 180 st C. ok 10-12 minut na złoty kolor.

13:38, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 15 listopada 2016
Szwedzki hot-dog

Szwedzkie hot dogi są u nas bardzo popularne. Do tego stopnia, ze probowalismy je z dzieciakami odtworzyć. Kupilam też książkę "Schwedische Küche", ale zaginęła, podejrzewam, że przejął ją mój starszy synek.

Potrzebujemy 4 podłużne bułki, które rozkrawamy i podgrzewamy w piekarniku. W gorącej wodzie podgrzewamy 4 parówki. na bułce rozmarowujemy musztardę i kechup. Posupujemy suszona cebulą i pokrojonymi w plasterki korniszonami.

Wpis dodaje do akcji Kuchnia Skandynawska.

09:15, karto_flana
Link Komentarze (1) »