Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
piątek, 02 marca 2018
Sałatka królewska

Może przepis przyda się na święta? ;)

Dla 4 osób

6 ziemniaków

3 jajka

2 jabłka

4 łyżki soku z cytryny

5 orzechów włoskich

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

kilka gałązek koperku

sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Wystudzić obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać , posiekać w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Połączyć jogurt, majonez, pozostały sok cytrynowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać. Posypać siekanym koperkiem.

10:50, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 marca 2018
Surówka z marchwi, jabłek i ogórka

Trochę witaminek an przedwiośniu :)

Dla 4 osób:

2 marchewki

2 jabłka

1 ogórek

olej roślinny

ocet balsamiczny

natka pietruszki

pieprz, sól

łyżeczka prażonego sezamu

Pokroić warzywa i jabłko na cienkie plasterki. Olej wymieszać z octem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Polać surówkę i wymieszać. Całość posypać sezamem.

 

11:04, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 lutego 2018
Jabłecznik z orzechową kruszonką

IMG_0401

Na formę o średnicy 26 cm:

400 g mąki

275 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

225 g masła

szczypta soli

5 jajek

100 g drobno posiekanych orzechów laskowych

2 łyżki mielonych orzechów laskowych

800 g jabłek

2- 3 łyżki soku z cytryny

250 g gęstej śmietany 30%

1 opakowanie sosu waniliowego do gotowania

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z 200 g cukru, cukrem waniliowym, posiekanym masłem, solą, 1 jajkiem i posiekanymi orzechami aż powstanie kruszonka. Połową kruszonki wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę. Posypać mielonymi orzechami i wyłożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z 75 g cukru, 4 jajkami i sosem waniliowym w proszku, polewę wylać na jabłak. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 200st. C (z termo obiegiem- 175 st. C) 50 minut.

Tagi: ciasto jablka
14:38, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 lutego 2018
Pączki łyżką kładzione

27994507_2170300879647505_487120643_n

Ostatkowo zapraszam na pyszne pączusie.

Na ok. 20 sztuk

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

2 płaskie łyżki cukru pudru

3 jajka

szklanka śmietany 12 %

olej do smażenia

cukier puder do posypania

W misce wymieszać sypkie składniki. W drugiej misce zmiksować śmietanę z jajkami, dodać do sypkich składników i dokładnie wymieszać. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju i obsypać cukrem pudrem.

Przepis z: "Kobieta i życie" nr 2/2018

12:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 lutego 2018
Pomidory faszerowane sałatką z kukurydzy

Świetne na przystawkę.

Dla 8 osób:

8 pomidorów

pół strąka żółtej papryki

1 cebula dymka

1 szklanka kukurydzy konserwowej

sok z cytryny

2 łyżeczki oleju

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

Pomidorom ściąć czubki i wydrążyć, posolić w środku i popieprzyć. Paprykę pi dymkę posiekać, wymieszać z kukurydzą, dodać trochę soku z cytryny, następnie olej i majonez. Doprawić do smaku pieprzem i solą i wypełnić pomidory.

Tagi: salatka
13:33, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 lutego 2018
Kotleciki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Bezmięsnie.

Dla 4 osób:

400 g ugotowanych ziemniaków

1 cebula

łyżeczka masła

pół pęczka koperku

jajko

pół szklanki tartej bułki

sól, pieprz

sos:

1 cebula

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów bez skórki

Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle i dodać do ziemniaków. Dodać drobno posiekany koperek, jajko i dwie łyżki tartej bułki, wymieszać i doprawić do smaku. Sos: Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dodać posiekane pomidory wraz z zalewą. Dusić, aż woda odparuje. Doprawić do smaku. Z masy ziemniaczanej uformować kotleciki i obtoczyć w pozostałej bułce. Smażyćna  złoto na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem pomidorowym.

Przepis z: Przyjaciółka nr 21/2017

12:57, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 stycznia 2018
Surówka z pomidorów i kwaszonych ogórków

Bardzo prosta propozycja na dodatek do obiadu.

Dla 4 osób:

3-4 ogórki kwaszone

1 cebula

3-4 pomidory

sól, pieprz

Wszystkie składniki posiekać w kostkę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

10:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »