Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Wpisy z tagiem: orzechy laskowe

niedziela, 24 lutego 2013
Placek "Niebo i pieklo"

Pozwolilam sobie zmienic nazwe tego wypieku- w oryginale nazywal sie placek "Dzien i noc". Jednak moja nazwa jest jakby "o oczko wyzej" ;) Bardziej oddaje istote tego wypieku ;) Wyglada nadzwyczaj prosto- jak marmurkowy placek, lecz kryje  wsobie spora niespodzianke ;) Polaczono tutaj dwa rodzaje ciasta, ktore maja zupelnie inna konsytencje i calkiem inaczej smakuja. Zupelnie nie moge sie zdecydowac, ktore lepiej: czy anielskie niebo- mieciutkie, maslane, bielutkie, mocno waniliowe i migdalowe, czy chrupkie, dosc twarde, mocno "czarne" pieklo z drobinkami orzechow laskowych, niepokojaco chrupiace w buzi? Sprobujcie sami ! :)

Na foremke keksowa od dlugosci ok. 20 cm (mala):

Warstwa "niebo":

pol laski wanilii

200 g margaryny do pieczenia

3 jajka

200 g cukru pudru

60 g maki

200 g mielonych migdalow bez skorki

Laske wanili przekroic, wyskrobac maz ze srodka i ubic z margaryna na puszysta mase. Pojedynczo wbijac jajka ciagle ubijajac. Dodac cukier puder, make i mielone migdaly, ubic mikserem.

Warstwa "pieklo":

2 bialka

175 g cukru

25 g kakao

40 g posiekanych orzechow wloskich

25 g maki

Bialka ubic na sztywno wyspujac stopniowo cukier, dodac make, kakao i orzechy, wymieszac mikserem.

Na dnie wysmarowanej maslem i wyspanej tarta bulka foremki ulozyc polowe warstwy "pieklo". Dobrze rozprowadzic. Nastepnie wylozyc cala warstwe "niebo", a na wierzchu znow warstwe ciemna- najlepiej uzywajac szprycy, aby rozlozyla sie rownomiernie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 70-80 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku jest upieczone.

 

Przepis dodaje do:

Przepis z: "Lea spezial: Backspaß für Weihnachten" Nr 4/2011

sobota, 09 lutego 2013
Pizza z blekitnym serem na dzien pizzy

Rzadko jadamy pizze, juz raczej placki pizzopodobne ;) Spod do pizzy robie zwykle z tego przepisu: spod drozdzowy. Nie ujmuje jednak slawy temu daniu, ktore slusznie jest az tak popularne- uniwersalne "podloze", ktore za kazdym razem smakuje inaczej w zaleznosci od skladnikow na wierzchu. Moim "czarnym koniem" okazaly sie w tej propozycji orzechy laskowe- smakuja wysmienicie! Polecam wam od czasu do czasu posypac pizze orzechami laskowymi! Milego swietowania Dnia Pizzy!

Placek na pizze zagniesc wedlug podanego wyzej przepisu, lub wlasnego, albo wziac gotowy spod.

Oblozenie pizzy (skaldniki na 2 placki):

1 zabek czosnku

2 lyzki oleju

6 pomidorow sredniej wielkosci

1 lyzka suszonego tumianku lub posiekanego swiezego

sol, pieprz

2 kulki mozarelli

150 g blekitnego sera gorgonzolla

50 g posiekanych orzechow laskowych

Czosnek posiekac  i podsmazyc na oleju. Dodac sparzone, obrane ze skorki i pokrojone na czatski pomidory oraz ytmianek. Dusic  ok. 4 minujt. Doprawic do smaku sola i pieprzem. 3 lyzki sosu rozprowadzic na placku.Polozyc pokrojona w palstry mozarelle i pokruszyc blekitny ser. Posypac posiekanymi orzcechami. piec w temperaturze 220°C ( z termoobiegiem- 200°C) ok. 15 minut.

czwartek, 15 listopada 2012
Muffinki orzechowe (z orzechami laskowymi)

Naprawde juz dawno nie pieklam muffinek- pora bylo odkurzyc muffinkowa foremke. A okazja jest Orzechowy Tydzien, ktory organizuje atina_bc z bloga Tak sobie pichce. W mojej kuchni ostatnio gotuje sie i piecze skromnie i szybko- wszedzie raczkujacy bobas wymusza taki sposob gotowania ;) Na szczescie tez smacznie- maluchowi muffinki smakowaly :)

Na 12 sztuk:

3 jajka

225 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

175 ml oleju rzepakowego

125 g kwasnej smietany

300 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

75 g mielonych orzechow laskowych

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodac smietane i olej- wymieszac. Wsypac sypkie skladniki i wymieszac. Napelinic foremki muffinkowe ciastem do 2/3 wysokosci. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem-150°C)  ok 25-30 minut.

 

 

 

Przepis dodaje rowniez do akcji:

W orzechowym raju

Przepis z "Laura. Backen im Winter" nr 04/2012

sobota, 26 marca 2011
Cebulowo- jablkowa pasta do kanapek z orzechami laskowymi

Dzis obiecany przepis na paste- "towarzyszke" ziemniaczanego chlebka ;) Smakuje niesamowicie- pewnie dzieki ciekawej kompozycji ziol.

Dla 4 osob:

1 listek laurowy

1 lyzeczka suszonego tymianku

1 lyzeczka suszonego majeranku

1 spore jablko (ok. 175 g)

3 cebule (ok. 150 g)

2 zabki czosnku

100 g masla

2 lyzeczki warzywnego bulionu w proszku

100 g orzechow laskowych

sol, pieprz

Rozetrzec listek laurowy. Orzechy posiekac. Jablko obrac, wyjac gniazdo nasienne, pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac w kostke, podobnie czosnek. Orzechy wymieszac z ziolami. Rozpuscic na patelni 40 g masla, podsmazyc na szklisto cebule i czosnek. Dodac posiekane jablko i podusic razem przez chwile. Dodac orzechy wymieszane z ziolami, dusic jeszcze przez chwile. Zdjac z ognia. Dodac bulion, pozostale maslo i 6 lyzek wody. Wszystko zmiksowac blenderem, nie musi byc na bardzo gladka mase. Doprawic do smaku pieprzem i sola. Odstawic do lodowki na 1-2 godziny.

Przepis z "Tina. Backen" Nr 4/2008.